page contents Книжен ъгъл: „Последният рейнджър“ в последна схватка
Предоставено от Blogger.

„Последният рейнджър“ в последна схватка

29.8.23

Новият роман на Питър Хелър, автор на американския бестселър „Инструкторът”, е драматичен трилър на фона на дивата природа в парка „Йелоустоун”

 
Героят на „Последният рейнджър“ (Обсидиан, превод Боян Дамянов) Рен Хопър е преживял доста житейски травми и търси място, където да избяга от демоните на миналото си. Трийсетгодишният мъж зарязва градския живот и става рейнджър в парка „Йелоустоун”. 
 
Задълженията му са колкото делнични, толкова и вълнуващи: да следи за бракониери, да спасява деца на безразсъдни родители от разгневени лосове и бизони, да поддържа мира между местните хора и ордите туристи в последната запазена екосистема на Северна Америка.
 
Рен не е съвсем сам в своето идилично усамотение – той спечелва доверието и приятелството на Хили, прочута изследователка на вълците. Когато един ден я намира полужива в челюстите на капан за дивеч, подозренията му се насочват към местен жител. 
 
Но докато разследва миналото на този бракониер социопат, рейнджърът се натъква на мащабна конспирация срещу държавата и наложения от нея порядък в националните паркове. Драматичният сюжет е примесен с комични конфликти между колоритни персонажи и се развива на фона на спиращи дъха природни картини.
 
В новия си трилър Питър Хелър отново доказва, че е добър познавач на човешката душа и проникновен наблюдател на дивата природа и неписаните закони на животинския свят.