page contents Книжен ъгъл: Писмо от „Сиела“: Слагаме картитe на масата, разкриваме акцентите за 2024 г.
Предоставено от Blogger.

Писмо от „Сиела“: Слагаме картитe на масата, разкриваме акцентите за 2024 г.

9.1.24

 


Ако 2023 г. беше роман, то за нас от издателство „Сиела“ тя определено би била същинско епично фентъзи – огнен и магичен епос, изпълнен с безброй спечелени битки. И понеже толкова епична година няма как да не получи своето още по-епично продължение, слагаме картите на масата и ви разкриваме някои от акцентите ни за 2024 г., а там се надяваме да откриете поне няколко заглавия, за които да не спирате да пишете, четете и говорите.

През януари „довиждане“ на ретроградния Меркурий ще кажем заедно с „Животът между кармата на Луната и мисията на Слънцето“ от обичаната астроложка Венета Матева, която ще ни научи как да живеем в синхрон със звездите и Вселената. Ще извадим черните униформи на драконови ездачи и ще полетим обратно към втората ни година във военен колеж „Басгайът“ с още по-зашеметяващото продължение на „Четвърто крило“ – „Железен пламък“ от Ребека Ярос. Броколите и аспержите ще станат по-секси от всякога с „Още 50 здравословни рецептиот любимата ни Леля Йоана Йокко. А след това за четвърти път ще настъпи Нощта на Дявола със „Сумрак“ – новата книга на повелителката на тъмните романси Пенелъпи Дъглас. С любов към историята ще приветстваме „Смирена“ – третата книга на любимата Ина Ясипова след „Жива“ и „Посветена“. От Париж до Ню Йорк ще попътуваме с новата книга от авторката на „Тайната на Диор“ Наташа Лестър, която ще ни отведе в златната ера на френската мода с „Трите живота на Аликс Сент Пиер“. После ще се пренесем в Малайзия и Япония по време на Втората световна война със запомнящия се исторически роман „Бурята, създадена от нас“ на Ванеса Чан. A само дни преди сериала ще прочетем убийствения испански трилър „Червената царица“ на Хуан Гомес-Хурадо. За почитателите на жанра сме подготвили и психологическия и мрачен роман  „Никога не ме лъжи“ от Фрида Макфадън в духа на книгите на Ей Джей Фин и „Не казвай сбогом“ на Джилиан Флин.

И ако съдим за книжната 2024 г. по посрещането ѝ, то с експлозивния януари задаваме тон на една вълнуваща симфония от истории и съдби, сред чиито светове ще пристъпим заедно. Ами хайде да започваме?

В най-сладкия жанр, който владее сърцата и фантазиите на всички романтични души, тази година сме ви подготвили селекция от заглавия, която варира от четива с вкус на канела и ванилия до пикантни „ордьоври“, подходящи за най-запалените фенове на мрачните романси.

  • „Един последен опит“ от Бети Кайоти е пищно пътешествие в духа на книгите на Емили Хенри и Али Хейзълууд, което ще ни отведе в романтичен Позитано, където двама най-добри приятели ще трябва да се изправят срещу  обещанието, което са си дали – да се оженят един за друг, ако до определена възраст са сами.
  • „Червено, бяло и кралско синьо“ от Кейси МаккуистънTikTok сензацията, вдъхновила едноименната екранизация на Amazon, оживява и на български език.
  • „Да се срещнем край езерото“ от Карли Форчън – още една носталгична история от авторката на „Всяко лято след това“, по която принц Хари и Меган Маркъл подготвят предстояща Netflix екранизация.
  • „Белязан“ от Емили Макинтайър ще продължи започнатото с хитовия роман „Пленена” с обещанието за още по-гореща и страстна история.
  • A за „Haunting Adeline” от Х. Д. Карлтън ще ви кажем само: внимавайте какво си пожелавате!

Фентъзи изненадите в каталога ни не спират с „Четвърто крило“ и „Железен пламък“, които само ни вдъхновиха да се впуснем в още повече вълшебни светове за обичане.

  • „Мръсни дни” от Геновева Димова е епичното ново фентъзи на познатата с „Приказка за магьосници, физици и дракон“ археоложка и писателка. Книгата вече привлече вниманието на редакторите на TOR – едно от най-големите световни издателства за фентъзи и фантастика, което също ще издаде романа през 2024.
  • „Беладона“ от Аделин Грейс ще ви отведе на романтично готическо пътешествие, изпълнено с богатство и страст, желание и предателство.
  • „Северен вятър“ от Александрия Уоруик e пищен и омагьосващ фентъзи романс, вдъхновен от Красавицата и Звяра и мита за Хадес и Персефона, който ще спечели сърцата на почитателите на Сара Дж. Маас и Скарлет Сейнт Клеър.
  • „Godkiller“ от Хана Канер – TikTok сензацията, която завладя почитателите на епичното фентъзи!

За почитателите на нехудожествената литература ще се постараем да се появят заглавия, които да помогнат да разберем по-добре своите минало и настояще, за да можем да градим заедно едно по-добро бъдеще. Като:

  • Светът след войната в Украйна“ от Гари Каспаров – визионерски текст за пълната промяна в света от автора на пророческата „Зимата идва“, който все още не е довършен от гениалния шахматист.
  • „1000 мозъка: нова теория за интелекта“ от Джеф Хокинс представя на достъпен език революционна теория на учения, според която невроните в мозъчната кора изпълняват сравнително прости алгоритми, но начинът, по който си взаимодействат, довежда до огромното разнообразие от дейности, които представляват разумът и съзнанието.
  • „Карти на смисъла: Архитектура на вярата“ от Джордан Питърсън внася революция в начина, по който разбираме психологията на религията и света около нас. Това мащабно изследване е в основата на популярната философия на Питърсън, която се противопоставя на хаоса, който е навсякъде около нас.
  • „Повече. 10 000 години растеж на икономиката“ от Филип Когън – мащабно изследване за икономиката в последните 10 хилядолетия човешка история.
  • „Изчезнали кралства. Възходът и упадъкът на държави и народи“ от Норман Дейвис – мащабна, 1000-странична история за 10 велики, но изчезнали държави от именития историк и автор на епохалния труд „Под различни небеса“.
  • „Кремълската конспирация. 1000 години руски нашествия“ от Дъглас Бойд – един от най-изтъкнатите историци на нашето време обобщава процеса на над 1000 години руски експанзии, базирайки труда си на стотици документи и  непубликувани досега разкази от първо лице.
  • „Да предотвратиш Армагедон. История на НАТО“ от Питър Апс – цялостна история на най-мощния военен съюз в историята, който поддържа относителното равновесие в света срещу надигащите се диктаторски режими.
  • „Скрита дарба. Тайните прийоми и умения, които най-успелите хора в света впрягат в своя полза“ от Полина Маринова Помплиано – американката от български произход се е срещала с някои от най-знаковите съвременни личности и търси тайните на техните успехи.
  • „За произхода на времето“ от Томас Хертог – най-близкият сътрудник на великия учен обобщава последните мисли на интелектуалната суперзвезда за космоса.

„Със „Сиела“ правото е на ваша страна“ ще ви кажем, подкрепени от някои от най-знаковите предстоящи юридически заглавия като:

  • „Защита на основните права“ от проф. д-р Бойка Чернева, доц. д-р Наталия Киселова, проф. д.н. Живко Драганов, доц. д-р Петя Митрева, д-р Аделина Хаджийска;
  • „Ръководство за държавен изпит по Публичноправни науки“ от проф. д-р Валери Димитров, доц. д-р Нина Чилова, доц. д-р Надежда Христова, доц. д-р Христо Паунов, гл. ас. д-р Илонка Горанова, гл. ас. д-р Стефан Радев, гл. ас. д-р Стойчо Дулевски, гл. ас. д-р Орлин Колев;
  • „Решения на Конституционния съд“ с анотация по наказателнопроцесуални въпроси. 2003 – 2023 г. със съставител Аделина Хаджийска;
  • „Посредствено извършителство“ от Таня Карагьозова-Кацарска;
  • „Основи на държавната служба по Закона за Министерството на вътрешните работи“ от Антон Желев;
  • „Публично предлагане на ценни книжа“ – Ясен Николов.

Разбира се, тези заглавия представляват само щипка от книжната магия, която екипът на издателство „Сиела“ е забъркал с много любов и отдаденост за идните 12 месеца. От свръхпопулярни детски поредици като феномена „Мегачудесата на Калинката и Черния котарак“, през ценни класики, които ще заживеят нов живот, и някои от най-нашумелите заглавия в световен мащаб, с които ще туптим в крак с времето – надяваме се 2024 година да бъде добра към нас, изпълнена с надежда и промяна. Година, в която да имаме възможността да приложим всички уроци, научени от книгите на практика и да бъдем по-вдъхновени, по-осъзнати и обичащи заедно.