page contents Книжен ъгъл: „Танцувай с мен“ – роман за Ленард Коен и неговата голяма любов и муза Мариане Илен
Предоставено от Blogger.

„Танцувай с мен“ – роман за Ленард Коен и неговата голяма любов и муза Мариане Илен

6.2.24

Шейсетте години на миналия век. Европа, а и светът, са се отърсили от ужасите на войната и са тръгнали по пътя на просперитета. Все повече хора живеят по-добре и могат да посрещат нуждите си, но затънали в доволството да имат кола, хладилник и телевизор, не виждат все по-голямото неравенство в обществото. 
 
Осъзнато или не, мнозина творци въстават срещу еснафщината, срещу самодоволството. Въстават по свой си начин – отричайки се от „модерния“ свят, избягват сред диви и недокоснати от цивилизацията места, живеят в свободни връзки, основани единствено на любовта. Създават оригинални произведения, раждат се нови жанрове. Създават дори нов стил на обличане, към който се връщат дизайнери и до днес.

Част от тези общества е и големият канадски трубадур Ленард Коен с неговата голяма любов, норвежката Мариане Илен. За него и за тяхната любов, за дивата и вдъхновяваща пустош на отшелническия остров Хидра е новият роман  „Танцувай с мен“  (превод Величка Стефанова) от поредицата „Вечните двойки“ на издателство „Емас“.

„Скъпа Мариане, аз вървя съвсем малко след теб, достатъчно близо, за да те хвана за ръката. Старото ми тяло се предава, както се предава твоето. Никога не забравих твоята любов и твоята красота. Но ти знаеш това. Няма нужда да казвам повече. Приятно пътуване, любов моя. Скоро ще се срещнем.
С безкрайна обич и благодарност, твой Ленард.”

     
Пише световноизвестният композитор, поет и певец до своята голяма младежка любов, музата на своя живот. Годината е 2016-а, 44 години след окончателната им раздяла. 44 години, в които са живели един без друг. Мариане умира дни след като е получила последното обяснение в любов, едва три месеца по-късно я следва Ленард. 

Заедно в най-хубавите си години, заедно и в смъртта. А тези години са оцветени от бурни страсти, неподвластни на предразсъдъци и закостенели нрави, и от много мечти под слънцето на каменистия гръцки остров Хидра. В епохата на битническия начин на живот Хидра е култово място за млади творци от цял свят, далеч от шеметно развиващите се икономики на шейсетте и жадуващи слава. Сред тях е и никому неизвестният поет и писател от Канада Ленард Коен...
 
Годината е 1960-а, о-в Хидра. Пристигнал наскоро, младият писател Ленард е седнал „на приказка“ с други чужденци пред малката бакалия в селото. В магазинчето влиза млада жена, „най-красивата жена, която съм виждал“ ще каже по-късно той. За съжаление, Мариане е женена и дори има малък син. Ала съдбата е с влюбения канадец и не след дълго „белоснежната“ красавица е свободна. Вдъхновяван от новата любов, той пише усърдно своя роман. Но критиците го посрещат с унищожителни отзиви. Отчаян, Ленард посяга към алкохола и наркотиците. Отклонявайки го към друго поприще, Мариане му подарява китара, с която да акомпанира стихотворенията си в песни. И спасява своя любим.
И ето че славата идва, но дали чувствителната млада жена от Севера е готова да сподели живота на един трубадур...

Силвия Франк е псевдонимът на успешна немска писателска двойка.
Силвия Вандермер, род. 1968 г., има икономическо образование, след което учи биология, психология и изобразително изкуство. Днес работи на свободна практика като писателка и художничка.
Франк Майереверт, род. 1967 г., е по професия етнолог. От 2016 г. работи на свободна практика като писател.