page contents Книжен ъгъл: Героиня, надскочила своето време
Предоставено от Blogger.

Героиня, надскочила своето време

4.3.24

„Джейн Остин и изкуството на думите“ от Катерине Бел е най-новото попълнение в Колекция „Бунтарки“ на издателство „Емас“, в която срещаме романи още за Мария Кюри, Симон дьо Бовоар, Сара Бернар, Мария Монтесори...

Джейн Остин е на върха на английския, пък и световен, литературен канон. Тя ни оставя шест романа, всички наредени сред вечните класики и държащи читателското внимание вече над два века. Нейните книги носят толкова емоции и в съвремието и много от нас захващат „Ема“, „Разум и чувства“, „Гордост и предразсъдъци“, когато имаме нужда от романтика, уют, проницателност, хумор, безупречно писане... Младата авторка има несравнима прозорливост – в творбите си тя умело рисува портрет на английското общество и по-специално изучава ролята на жените в началото на XIX в. Сега в романизираната биография на Катерине Бел „Джейн Остин и изкуството на думите“ (Емас, превод Величка Стефанова) самата Остин се превръща в героиня, надскочила своето време и бореща се за голямата си страст: писането. Катерине Бел съживява стара Англия и отвежда своите читатели на вълнуващо пътешествие из живота на една необикновена жена.

Стивънтън, Графство Хемпшър, 1795 г. Младата Джейн Остин прекарва дълги дни на писалището си. Ентусиазирана и отдадена на думите и създаването на истории, тя се потапя в живота на своите героини и оставя мислите си да се реят. Пламне ли като искра в съзнанието ѝ някоя нова идея, тя бърза да я запечата на хартия, а вечер заспива с изцапани с мастило пръсти…
Докато приятелките ѝ с грейнали бузи копнеят за брак, Джейн мечтае за независим живот като писателка. Защо една жена да не може да се грижи сама за себе си? Така или иначе местните момчета са подходящи партньори единствено за балните танци, които Джейн обича. Но това се променя, когато младата жена среща начетения Том Лефрой. Младежът я впечатлява с изискано поведение, приятна външност и разностранна култура. Дали е време любовта да я навести?

След кратък период на взаимно привличане, очаквайки предложение за годеж, Джейн се сблъсква с най-голямото разочарование в живота си. Оказва се, че Том не разполага със собствени средства и зависи от издръжката на богати роднини, а тя няма нужната зестра, за да влезе в техните сметки. Сърцето на Джейн търпи разочарование след разочарование.  Затова Джейн решава да се бори още по-неуморно за най-голямата си мечта: да издаде роман.  

Под псевдонима Катерине Бел писателката и журналистка Керстин Сгонина се впуска в живота на интересни жени. Влюбва се в творчеството на Джейн Остин, след като поглъща всичките ѝ романи на един берлински балкон в ранните летни горещини, без да обръща внимание на задушния въздух, тракането на метрото и трафика долу на улицата. 
Авторката проявява интерес към съдбите на силни жени, постигнали забележителни успехи в живота, въпреки трудностите. Днес тя живее със семейството си в провинция Бранденбург, Североизточна Германия и в свободното си време се отдава на хобито си – градинарството, опитвайки се да преобрази местната земя в китна английска градина.