page contents Книжен ъгъл: Какво всъщност означава E = mc²?
Предоставено от Blogger.

Какво всъщност означава E = mc²?

12.3.24


На 5 април авторът на научнопопулярния бестселър  „Защо E = mc²?“ проф. Брайън Кокс ще бъде в зала 1 на НДК, където ще представи научното шоу „Хоризонти“, с което обиколи света от Арктика до Нова Зеландия и постави Гинес рекорди за посещаемост на събития с научна тематика.

    
В „Защо E = mc²?“ (Рива, превод Або) проф. Брайън Кокс и проф. Джеф Форшоу обясняват и опростяват понятията за енергия, маса и светлина и  демонстрират как структурата на самата природа се съдържа в това уравнение. Енергията и масата са взаимозаменяеми, точно както са доларите и еврото, а обменният курс е скоростта на светлината на квадрат.

Как, за Бога, Айнщайн е стигнал до това заключение? И как може скоростта на светлината да си проправи път в уравнение за връзката между енергия и маса? Как една формула подготвя разбирането ни за работата на Вселената? Защо светят звездите? Защо ядрената енергия е толкова по-ефикасна от тази на въглищата или петрола? Какво е масата?

Последният въпрос ще ни отведе в чудния свят на елементарните частици, които ни отварят нови простори за разбирането на Вселената, част от която сме.

По пътя ще посетим мястото на един от най-големите научни експерименти, провеждани някога: небезизвестния Голям адронен колайдер, гигантски ускорител на частици, способен да пресъздаде условията, съществували части от секундата след Големия взрив.

Книгата „Защо E = mc²?“ е в късия списък на престижната награда за научнопопулярни заглавия на The Royal Society (Кралската академия на науките). Носители на наградата през годините са автори като Бил Брайсън, Стивън Хокинг и Камила Панг.
    
Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони по целия свят. Той е професор по частици и астрофизика на Университета в Манчестър и учен в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN).

Научното шоу „Хоризонти“ е история за това как сме възникнали и в какво бихме могли да се превърнем. С помощта на най-съвременни аудио-визуални технологии, проф. Брайън Кокс ни показва далечни галактики, космически светове, супермасивни черни дупки и последните научни теории за произхода на Вселената.

Каквa е същността на пространството и времето? Как е възникнал животът, колко ли рядко се среща и каква е неговата значимост за Космоса? Какво означава да живееш малък, краен живот в безкрайна, вечна Вселена?

След като обиколи света, шоуто на проф. Кокс ще бъде в София на 5 април, за да ни заведе на едно вълнуващо пътуване из нашата прекрасна и озадачаваща Вселена.

„Хоризонти“ е тук, за да отпразнува нашата цивилизация, музиката, изкуството, философията и науката ни. И да представи една оптимистична визия за бъдещето ни, ако не спираме да изследваме и разгадаваме Природата с почитание, и да ценим себе си и другите човешки същества.