page contents Книжен ъгъл: „Спящата красавица“ по-красива от всякога
Предоставено от Blogger.

„Спящата красавица“ по-красива от всякога

1.4.24

 „Ентусиаст“ предлага ново колекционерско издание на приказката от Братя Грим със забележителните илюстрации на Катина Пеева


„Спящата красавица“ е несъмнено една от любимите приказки на децата по цял свят. Вечната класика на братя Грим е отново тук под знака на „Ентусиаст“ със завладяващите илюстрации на Катина Пеева. В продължение на две години художничката влага своя талант, за да вдъхне нов живот на тази история и да плени читателите от всички възрасти със своята артистичност.

Настоящото издание представя непреходната приказка през погледа на Пеева, който приканва малки и големи да направят повторен прочит на историята за прокълнатата принцеса. Илюстрациите са интуитивни и асоциативни, препращащи към други вълшебни разкази и митове, в които обичайните мотиви са животът и смъртта, светлината и мракът и неизменното възцаряване на справедливостта.

Водени от мисълта, че народното творчество изразява вечните радости, скърби, надежди и страхове на човечеството, немските фолклористи и лингвисти Якоб и Вилхелм Грим увековечават „Спящата красавица“ в своята колекция от детски и домашни приказки, предавани устно от поколение на поколение. Със своите теми за любовта, съдбата и триумфа на доброто над злото, историята продължава да се съхранява във времето и културата.

Този елегантен вид на книгата с изящни образи и пейзажи, прецизни детайли и наситени цветове умело пренася читателите в магичното царство, което заспива непробудно в очакване на заветната целувка.

„Илюстрациите по „Спящата красавица“ се появиха като продължение, надграждане на един стар мой проект – серия от портрети на герои от класически приказки, жанр, който винаги ме е привличал и вълнувал“, споделя Катина Пеева. „Стилът, който съм използвала, е по-сложен, по-натурен от нещата, които съм рисувала досега. За мен работата по тази книга беше експеримент и лично предизвикателство.“
Катина Пеева е родена през 1980 г. в София. През 1999 г. завършва курс по класическа анимация при Пройко Пройков, след което в продължение на 6 години работи като асистент-аниматор.

През 2006 г. завършва специалност „Сценография за куклен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където от 2009 до 2014 г. работи като гост-преподавател – асистент на проф. Майя Петрова.

През годините Катина работи като куклен сценограф, аранжор, илюстратор на учебни помагала, художник и дизайнер. Интересите ѝ са насочени към областта на илюстрацията и изработването на кукли. Намира вдъхновение в митологията, народните поверия и вълшебните приказки.

Първата издадена художествена книга с нейни илюстрации е „Непознатото дете“ от Е. Т. А. Хофман, която обединява литературата, музиката и изобразителното изкуство.