page contents Книжен ъгъл: „Кодекс 632”: Шифърът на Колумб
Предоставено от Blogger.

„Кодекс 632”: Шифърът на Колумб

12.10.09


Професорът по история и експерт по криптография Томаш Нороня е поканен да довърши изследването на учен, намерен мъртъв при странни обстоятелства. Преди смъртта си колегата му е проучвал епохата на Великите географски открития по поръчка на голяма американска фондация.

В книжата на стария професор Томаш се натъква на странен шифър, който той трябва да разкодира. Оказва се, че кодираното послание крие отговора на въпрос, който досега историците не са успели да разрешат: кой всъщност е бил Христофор Колумб.




Черпейки информация от стари документи и консултирайки се със специалисти от световна величина, професор Нороня постепенно разбулва истинската история за живота на великия мореплавател и намира отговорите на много въпроси, останали без логични отговори векове наред.

Първото несъответствие се отнася до самото име на Адмирала. Той се е представял като Колом или Колон, но никога като Колумб. Защо тогава е останал в историята с това име? Защо италианец не пише на италиански или на генуезки диалект, а на испански, като използва много португалски думи?

Дори подписът на Колумб, който съдържа кабалистични символи, буди подозрения относно достоверността на тезата, че той е бил обикновен тъкач. На последно място идва и мистерията около брака на Христофор Колумб. Според аналите от онова време генуезецът Кристофоро Коломбо е бил беден и необразован тъкач. Съпругата му принадлежала към благородническата класа и имала родствена връзка с кралското семейство. Такъв брак е бил немислим през ХV век, когато е имало установено строго класово деление и аристократите не са сключвали бракове с хора от народа.

В „Кодекс 632” Жозе Родригеш Душ Сантуш се позовава на реално съществуващи документи и сериозни исторически проучвания и представя вълнуваща панорамна картина на епохата на Великите географски открития. Книгата ни разказва за съществуването на двама мъже, живели в един и същ исторически период, чиито самоличности по съмнителен начин са били подменени през вековете. Единият се е казвал Кристофоро Коломбо, роден в Генуа, необразован тъкач на коприна. Другият, който носел името Колом, бил португалски благородник от еврейски произход. Той владеел латински и имал задълбочени познания по космография и навигационни науки, бил адмирал, заслужил честта да се нарече откривател на Америка.

Професор Нороня съзнава, че откритията ще преобърнат съвременната трактовка на историята. Но наяве излизат конспирации, в които са замесени не само тамплиерите и кралете на иберийските империи, а и фондацията, наела Томаш. Мълчанието му ще струва половин милион долара. Изкушението е огромно, защото в Португалия го очаква болната му дъщеря, която спешно се нуждае от скъпоструваща операция. Томаш трябва да реши каква е цената на истината.

Издава ИК Хермес


Виж интервю с  Жозе Родригеш Душ Сантуш