page contents Книжен ъгъл: Премиера в Народната библиотека: Нервът телевизия
Предоставено от Blogger.

Премиера в Народната библиотека: Нервът телевизия

19.10.09


ИК "Жанет 45" представя най-новата книга на Митко Новков - „Нервът телевизия”.
Текстовете в книгата проследяват най-бурните години от развитието на телевизията, когато в ефир се появяват първите частни ефирни тв канали, създават се регулаторните органи, разгръщат се reality-форматите, сутрешните блокове и т.н.
Представят: Бойко Василев и Георги Лозанов
20 октомври (вторник) 2009 г., 18.05 ч.,
София, Народна библиотека „Св.св. Кирил и Методий”

В. Култура. Да оценяваш телевизията

Да оценяваш телевизията, при това ежеседмично, в един толкова напрегнат и за нея, и за обществото период, е черна и неблагодарна работа. Освен от тайни подцупвания и явни сръдни, тя е застрашена и от друг тип опасности – тавтологичност, дребнавост, ситуационност.
Събрана в книга обаче, телевизионната критика на Новков категорично опровергава горните страхове, защото дава съвършено друга перспектива на четенето. Привичната седмична оценка изведнъж се превръща в строен разказ за перипетиите на медиата, за нейните полети и най-вече пропадания, за проблемите, които тя иска (или предимно не иска) да решава. А оттук без усилие идват и по-едрите обобщения, отнасящите са до цялото ни общество. Четвъртата власт в аналитичните текстове на нашия колумнист е прекрасен срез на състоянието на останалите три.

Написана, по думите на автора й, „от зрител за зрителите”, книгата би била много полезно четиво и за собствения си обект. А дали само за него...