page contents Книжен ъгъл: "Френска сюита": Ирен Немировски възкръсна след 60 години
Предоставено от Blogger.

"Френска сюита": Ирен Немировски възкръсна след 60 години

19.10.09


Петко Тодоров

Дъщерите й извадиха от архива шедьовър

Ирен Немировски пише „Френска сюита” до деня на арестуването си през юли 1942, през август е умъртвена в Аушвиц, след няколко седмици арестуват и съпруга й, той също е вкаран в газовата камера на Аушвиц. Дъщеричките им се спасяват по чудо, крити по мазета, в компанията на куфар със семейни снимки и документи. От него десетилетия по-късно те ще намерят сили да извадят и разчетат майчините ръкописи и с удивление да открият романа. „Френска сюита” излиза през 2004 и получава наградата „Рьонодо” – като „най-значимото произведение, описващо Втората световна война, редом с „Дневникът на Ане Франк” (изд. Леге Артис).


Немировски е родена в Киев в заможно еврейско семейство, след революцията прави бляскава литературна кариера в Париж. Пише на френски. Този й роман е замислен в 5 части, успява да завърши 2. От записките й се узнава, че го е писала под внушения от музика и кино, те се усещат. От записките се узнава и литературната формула: „Борбата между личната и общата съдба”. Поражението на Франция и поведението на французите сякаш изключва друга. Немировски допълва: „Борбата между двата вида съдби се проявява всеки път когато настане голям срив, но това не е съзнателно осмислено, а инстинктивно... Спасението е в това, че отреденото ни да живеем време трае по-дълго от кризата. Противно на онова, което се мисли, общото отминава и общата съдба е по-кратка от тази на отделния човек (но това не е съвсем точно. Това е друг мащаб на времето: интересуваме се само от сътресенията; а сътресенията или ни убиват, или траят по-кратко от нашия живот)”.

Как да съпоставим мъжествената формула с крехката съдба на писателката? Отговорът е в таланта. И в стъписващата панорама на личните съдби и сцени, изрисувани на границата между сарказма и цинизма. Французите са всякакви, всякакво е и поведението им пред окупатора и ужасите на войната. Немировски не прощава никому, сякаш си урежда предварително непосилната сметка. Тя е силен художник. Откритието на романа е чудо на литературната археология.

Ирен Немировски. Френска сюита. ИК Леге Артис. 2009