page contents Книжен ъгъл: ИК "Унискорп" преставя: А. Б. Даниел.Царицата на Палмира
Предоставено от Blogger.

ИК "Унискорп" преставя: А. Б. Даниел.Царицата на Палмира

19.10.09

Танцът на боговете – том 1Двата тома на А. Б. Даниел са историята на една от най-великите жени на всички времена – Зиновия. „Царицата на Палмира” е сага за сирийската Клеопатра, царицата на древна Палмира и жената, която водела битки срещу Римската империя. Петрарка, Бокачо, Флобер, Монтен – всички те били вдъхновени от легендата за жената-воин Зиновия, а сега и Антоан Б. Даниел ни поднася историята за изгубеното кралство и живота, любовта и приключенията на царицата на Палмира.
Родена  през III век от новата ера нищо не показвало, че Зиновия ще се възцари на трона и ще стане царица на Близкия Изток. В момента, когато тя се ражда от небето пада огнена топка, която предизвиква появата на цяло езеро в пустинята. Това я белязва завинаги, а нейният стремителен дух, пламенност и сила я превръщат в легенда. Още като девойка тя се разбунтувала срещу нагласения от нейния богат баща брак и избягва в големия град Палмира – столицата на тогавашната империя, която обхващала територията от Ефрат до средиземноморския бряг. Там тя се омъжила за царя на Палмира. През първата брачна нощ не се отдава на съпруга си, но му обещава, че ще му помогне да победи персийския цар и да се превърне в най-големия воин в пустинята и в цялата Империя.
Романът е богат  на факти от историята, но същевременно и провокира въобръжението с пищни детайли като тайнствения живот из арабските хареми и забавленията на римляните. А. Б. Даниел разказва историята на Зиновия на фона на зараждащото се християнство, политическите конфликти в Римската империя, заедно с ожесточените надпревара за власт в сирийските племена. Едно пътешествие в легендарна Сирия, което ще въведе читателя в отдавна забравен древен свят.

Your browser may not support display of this image.
Златните вериги – том 2


През трети  век Зиновия е вече царица на Палмира. След като съпругът й бил убит, тя не се задоволила с ролята на пасивна и скърбяща вдовица, а застанала начело на войската. Велик  и умел стратег на бойното поле, повежда хиляди мъже, които я почитали заради храбростта й и ловкостта на воин. Нейните битки завършвали винаги с победи – надвила персите, Палестина и римската армия на фронтовете до Египет, завладяла Арабския полуостров. По същото време обаче в Рим Аврелиан тогавашният пълководец на римския легион празнува своята сватба и не подозира, че скоро ще се възкачи на трона. Пътищата на Зиновия и Аврелиан ще се пресекат, защото смелата и амбициозна царица дръзва да направи немислимото - да предизвика Рим и неговата армия. Зиновия се опълчва срещу великия римски император Аврелиан - мъж, чиято мисия е да брани земята си, но едновременно с това остава очарован от своя необикновен и пламенен враг.
А. Б. Даниел е литературен псевдоним на писателите Антоан Одуар и Жан-Даниел Балтасе, познати на българските читатели с приключенската им трилогия ИНКА: Принцеса на слънцето, Златото на Куско и Светлината на Мачу Пикчу. Новият им роман в два тома - Танцът на боговете и Златните вериги, пресъздава легендарната история за царицата на Палмира.