page contents Книжен ъгъл: Намери "Изгубеният символ" на Дан Браун в "Книжен Ъгъл", неделя, 22 ноември
Предоставено от Blogger.

Намери "Изгубеният символ" на Дан Браун в "Книжен Ъгъл", неделя, 22 ноември

21.11.09


Българското издание на “Изгубеният символ” (ИК Бард) – дългоочакваният нов роман на Дан Браун, автор на бестселъра рекордьор „Шифърът на Леонардо”, ще бъде в Книжарница "Книжен Ъгъл" на 22 ноември, неделя, в 10 часа.

Браун казва, че писането на продължението е било трудно,  защото мислел за милионите хора, които ще прочетат книгата му. Успехът на “Шифърът на Леонардо” го “сковава” временно – той е неспособен да създаде нова конспирация в следващ роман. Отнема му пет години да довърши новите приключения на учения, познавач на символите, Робърт Лагдън.  В едно от малкото  си интервюта авторът казва, че вече бил започнал да пише продължението, когато осъзнал, че “Шифърът на Леонардо” ще има голям успех.
“Това, което ми се случи и което се случва на всеки автор, който е пожънал успех, е, че временно станах по-самоосъзнат”, казва той пред “Парейд”. “Вместо да пиша и да си казвам: “Това ще направи героят”, си мислех: “Чакай, това ще го четат милиони хора”. Прилича на начина, по който се чувства тенисист, който твърде дълго обмисля удара си  – сякаш временно се схващаш”. Браун обаче успява да преодолее “парализата” си. “Осъзнах, че не е пряко свързано с това, което пиша. Аз съм просто разказвач на една история”.

“Изгубеният символ” започва с масонска инициация, съвсем близо до Белия дом, и с пристигането във Вашингтон на Робърт Лангдън, който отново е със сако от туид, панталони в цвят каки и вид на безделник.

Хиляди фенове вече разглеждат Вашингтон и сноват по местата, описани в книгата. Това вече се случи във Великобритания, Франция и Италия, които се споменават в предишните книги на Браун. Действието в новата книга се развива основно в американската столица и показва колоритна картина на местата, в които се базира американската власт. “Изгубеният символ”  разкрива и една по-мистериозна страна на града като показва влиянието на масонството при основаването на Вашингтон от неговите бащи.

В книгата истина и измислица се смесват, разбира се. Но е истина, че някои от хората, подписали Декларацията на независимостта като Джордж Вашингтон и Бенджамин Франклин, както и доста президенти включително Франклин Рузвелт, Хари Труман и Джералд Форд са били активни масони. “Джордж Вашингтон е бил най-големият масон сред всички. Той е поставил крайъгълния камък на Капитолия по време на церемония на масоните. Градът и лидерите му са повлияни от масонството”, казва Дейвид Шугартс, американски автор.

Според една теория, ако нарисуваш линии, свързващи четири улици около Белия дом, ще се получи формата на пентаграм. Всъщност масоните в САЩ са по-открити от английските им събратя. Те не са толкова обвинявани в манипулиране на полицията, гражданските услуги или академичните общества. Около 1.5 млн. души, членуващи в две хиляди ложи в САЩ въпреки това са редовно подозирани в окултизъм и сатанизъм. Те отричат, разбира се.

“Има паралели между сегашната история и предишните ми книги. Отново въвличам читателите в същия свят на символи, тайни общества, изкуство и история”, казва Браун в интервюто си в “Парейд”. Според предварително ревю на в. “Лос Анжелис таймс” книгата “оставя усещане на близост с предишните книги с Лангдън у читателя”. Вестник “Ню Йорк таймс” дава позитивна оценка на “Изгубения символ” като казва, че Браун предлага секси завръщане на жанр, който се смяташе за мъртъв.

По e-vestnik