page contents Книжен ъгъл: "Жанет 45" представя: Черният хумор на "Белият тигър"
Предоставено от Blogger.

"Жанет 45" представя: Черният хумор на "Белият тигър"

19.11.09


“Сигурно е, сър, че вие китайците сте доста по-напред от нас във всяко едно отношение с изключение на това, че нямате предприемачи. А нашата нация няма питейна вода, електричество, съдебна система, обществен транспорт, елементарна хигиена, дисциплина, чест и точност – но има предприемачи. Стотици хиляди предприемачи”, пише главният герой на романа "Белият тигър" Балрам Халваи, който нарича себе си “самоук предприемач”. Романът е построен като неговото писмо-изповед към китайския премиер, който е на посещение в Бангалор, за да проучва възможностите за бизнес партньорства.
В седем последователни нощи Балрам описва в писмото собствения си генезис. Неговият глас е  увлекателен – саркастичен и забавен, той описва множеството несправедливости на модерното индийско общество – на места с балансиран хумор, а другаде с истинска ярост. Ако сте имали идилична представа за Индия като за духовна люлка, обитавана от добри и наивни като деца хора, този роман ще я помете.

Романът показва  и двете страни на най-населената държава в света − от едната страна е Нова Индия, яхнала невиждания икономически растеж, благодатна почва за агресивно напъпващото консуматорство и разцъфтяващи стокови пазари в модернизиращите се градове. Навсякъде другаде е всекидневната (или старата) Индия, която куца, пъшка, кашля и храчи. Близо 30 милиона души живеят в постоянна несигурност за прехраната си и са готови да се избиват помежду си. Острият като бръснач поглед на Адига рисува тези две Индии с дълбоко познаване и мрачна ирония. Той показва какво се случва, когато обитателите на едната страна се смесят и сблъскат с тези от другата.

“Във време, когато Индия се готви, заедно с Китай, да поеме контрола над света, за автори като мен е много важно да подчертаваме бруталната несправедливост на индийското общество. Тъкмо това и се опитвам  да правя. Аз не нападам страната си; това е един дълъг процес на самопознаване” – каза Адига при връчването на наградата “Букър” (2008). Аравинд Адига  е четвъртият романист, печелил “Букър”  с дебютен роман в 40-годишната  история на наградата.

Адига е  и вторият дебютант-романист, роден  и живеещ в Индия, удостоен с отличието (другият автор е Арундати Рой с “Богът на дребните неща”, 1997).  “Белият тигър” бе определен от журито като “неустоим, яростен, изпълнен с черен хумор  роман за издигането на един човек  от затънтено и бедно село до горните нива на социалната йерархия”, а също като “нелицеприятен портрет на Индия от дъното до върха.”  Издава Жанет 45 в превод на Маргарита Дограмаджян.