page contents Книжен ъгъл: AMG Publishing представя: ЗАЩО 2013-а?
Предоставено от Blogger.

AMG Publishing представя: ЗАЩО 2013-а?

5.11.09

Докато почти всички се питат какво ще се случи през 2012-а, тази книга отива една крачка напред и задава въпроса: "Ако предсказаното от маите се сбъдне, как ще изглежда 2013 г.? Ще се окаже ли тя Апокалипсисът, от който толкова хора се страхуват, или ще отбележи прераждането на Земята и на човечеството?"

Има ли край календарът на маите и дали този край е именно през 2012 г.? – все още спорят изследователите на древната цивилизация. Метафизиците и последователите на движението „Нова епоха“ обсъждат оживено теориите за масова трансформация на съзнанието и забързване на времето. Учените се дивят на темповете в развитието на технологиите и как с тяхна помощ бихме могли да се спасим от самите себе си (или да се саморазрушим напълно). В същото време Земята продължава да се върти и върви към бъдеще, което според едни ще е мрачно като вечна нощ, а според други ще донесе нови надежди.

В книгата на Мари Джоунс са разгледани всички тези вярвания, митове и предсказания; всички фактори, които играят роля в разгадаването на мистерията и може би ще се отворят очите на хората, населяващи Земята днес. Анализирани са прогнозите на водещите съвременни учени, философи и мислители за това какво очаква човечеството през следващите няколко години: промени в структурата на Земята, природни бедствия, заплахи от морето и от Космоса, политически борби, проблеми с оцеляването и планета, която отчаяно се нуждае от внимание, тъй като ресурсите й се изчерпват.
Една част от въпросите, чиито отговори търси тази книга, са:

На какво се основават популярните твърдения, че календарът на древните маи свършва на 21.12.2012 г. и коя е истинската му крайна дата (според най-известните изледователи на календара като Хосе Аргуелес, Барбара Хенд Клоу, Карл Йохан Калеман и др.? Каква е връзката между хипотезите за 2012 г. и пророчествата за края на света в свещените книги на световните религия, както и в предсказанията на племето хопи, Нострадамус, Елена Блаватска, Едгар Кейси и други? Каква казват астрономите за „парада на небесните тела”, „планиран” за 21.12.2012 г.?

Имат ли научна обосновка теориите за силата на намерението, трансформация на съзнанието и квантов скок в развитието, явления, които според много съвременни автори са движещите сили на прехода към нов етап в човешката еволюция? Съществува ли риск хората да бъдат заличени от лицето на Земята в следствия на глобална катастрофа – сблъсък с митичната планета Нибиру или астероид, мощна слънчева активност или изригване на супервулкан?

Как нанотехнологиите, откритията в медицината, изкуственият интелект, квантовите и космическите технологии, експериментите с човешкия геном и безпрецедентният прогрес в науката като цяло ще променят живота ни из основи съвсем скоро?

В отговорите на тези въпроси са вплетени митология, религия, научни разсъждения, езотерика и метафизика, астрономия и астрология, политология, геология и география и т.н. Цялата компилация от идеи, мисли, виждания и концепции дава възможност на читателя да избере сам своята позиция спрямо проблема за края на дните. Тя го провокира да се замисли върху въпросите за човешката еволюцията и за бъдещето на планетата.

Авторката не дава празни обещания, че ще разкрие на читателя какви ще са т.нар. Последни дни или че ще му покаже как да се подготви за тях (напротив, тя изтъква как подобни апокалиптични „пророчества” са се появявали неведнъж в историята и планираните дати са отминавали без следа от катаклизми, последната такава мания беше около 2000 г.). В сърцевината на нейното изследване е убеждението, че основите на света на бъдещето се изливат в настоящето. Ето защо Мари Джоунс категорично заявява, че промяна ще има. И тя вече се случва. Никой, дори и най-големите скептици, не могат да отрекат, че глобалното затопляне или рискът от ядрена война са факт. Но и никой не може да оспори, че темпът, с което човечеството се развива днес, превъзхожда многократно този от миналите столетия и му предоставя силно оръжие в борбата с най-големите му врагове – болестите, географските промени, дори природните катаклизми.

Последната част от книгата съдържа есета и мнения от различни автори, писали по темата за 2012 г. или имащи отношение към нея.

Мари Д. Джоунс е член на движението „Нова мисъл“ и автор на задълбочени изследвания в различни области на науката, религията и паранормалните явления. Сред най-известните й книги са: Супервулканът, 11:11: Феноменът на еднаквите числа, Ключът към резонанса и др.

Виж откъс от книгата