page contents Книжен ъгъл: "Обсидиан" представя: Протоколът "Адриан"
Предоставено от Blogger.

"Обсидиан" представя: Протоколът "Адриан"

9.11.09

В Манчестър, Англия живее бившият детектив от отдел „Убийства” в Лос Анджелис Никълъс Мартин. Обърнал гръб на полицейското си минало, сега той се занимава с ландшафтна архитектура. Но американският президент Харис, чийто живот Мартин е спасил преди време, го моли да проведе разследване, за което не може да се довери на никой друг.

На остров Биоко в Екваториална Гвинея той се среща с немския мисионер Вили Дорн. Той му показва снимки, уличаващи охранителната фирма на тексаска петролна компания във въоръжаване на местните бунтовници и подклаждане на гражданска война. Изненадващо отец Вили е убит, а Никълъс успява да избяга в джунглата. Той е твърдо решен да намери снимките и да ги предаде на американския президент, преди да са предизвикали международен скандал.

В Мадрид са екзекутирани млада лекарка и нейните студенти, които са се срещнали случайно с него на остров Биоко.

В Берлин той успява да си уреди среща с брата на отец Вили, известен немски писател, който вероятно има копия от снимките. Но писателят е убит пред очите му, а самият той е преследван от немската полиция като основния заподозрян. Издирват го и президентът на охранителната фирма, и загадъчната Ан Тидроу, и – не на последно място – агенти на ЦРУ.

Напрежение, предателства и неочаквани обрати съпровождат бягството от Берлин към португалската ривиера и Лисабон. От изхода на мисията му зависи контролът върху огромните петролни залежи в Екваториална Гвинея.

Алън Фолсъм. Протоколът "Адриан". ИК "Обсидиан"