page contents Книжен ъгъл: Кой печели от миграциите
Предоставено от Blogger.

Кой печели от миграциите

17.11.09

Петко Тодоров

Тя е драма за отделния човек, ползата е за държавите


Между 100 и 200 милиона китайци са се преселили през последните 20 години от вътрешността на страната към крайбрежието й. Това е най-крупната в момента миграция в света, научаваме от „История на човешките миграции” (изд. Сиела, под общата редакция на Ръсел Кинг). Преди 7 милиона години първите маймуноподобни човеци излизат от африканските гори и почват да колонизират източноафриканската савана. То става 5 милиона години преди появата на Хомо еректус, който тръгва от същото място да изследва света. Процедурата повтаря 1:1 и Хомо сапиенс преди 125 000 години.
„Посланието на тази книга е толкова важно, че си заслужава да го кажем още в началото: миграцията е същността на човешката история. Хората са се родили скитници: човешката еволюция е свързана със самия акт на придвижване от един ареал в друг и след това с адаптирането към новата околна среда”. Претенциозно, но авторите го доказват. От историята им излиза, че за да стане нещо в човешката история, трябва миграция: от самото раждане на цивилизацията до китайския икономически феномен днес.
Между редовете е обратната връзка между миграция и цивилизация. Примерно насилствената миграция и нейната водеща проява. Между 16 и 19 век около 11 милиона африканци са отведени насила в Америка. Основният извор на „черната стока” били междуплеменните войни. Пленниците били продавани за роби. Африканците се продавали едни други. Белите търговци очаквали с нетърпение следващата свада, тук са спестени техните намеси в междуособиците. Двусмислие цари и в днешното „регулиране” на миграциите. Правителствата играят двойна игра, изтъкват английските автори. Защото печели и „приемащата” страна и „изпращащата”. Между другото: сега само 1 на 3-ма от всички емигранти се преселва от по-бедния юг към по-богатия север.
Миграцията е винаги драма за мигриращия. Преди години дадоха Нобеловата награда за икономика на американец, който изчисли икономическите ползи от цитираното робство. Цинизмът върви неотлъчно с разбирането за еволюция и нима може да е иначе?