page contents Книжен ъгъл: Амос Оз: Орденът на чаената лъжичка
Предоставено от Blogger.

Амос Оз: Орденът на чаената лъжичка

2.12.09


Фанатизмът никога няма да изчезне от лицето на Земята, но все пак можем да го държим под контрол. Не да се излекуваме от него, но да го удържаме. И когато казвам, че хуморът е лек срещу  фанатизма,  не  приемайте  думите  ми  буквално,  а,  така  да  се  каже,  поглъщайте лекарството  с щипка  сол. Животът  ми,  личният  и  общественият,  ме  научи  да  бъда  много търпелив – при всяко лечение се изправяш не само срещу болестта, но и срещу пациента и многото му роднини. Понякога пациентът е глупав и отказва да следва предписанията ти.
Eто каква е моята идея за Ордена на чаената лъжичка. Според мен ако човек стане свидетел на голямо бедствие, да кажем пожар, пред себе си има три принципни възможности.

Първата е:  бягайте  надалеч,  колкото  се  може  по-бързо,  и  оставете  бавните  да  изгорят.  Втората: напишете гневно писмо до главния редактор на вашия вестник с настояване отговорните за пожара хора да бъдат позорно уволнени. Третата е: донесете кофа с вода и я излейте върху пламъците,  ако  не  намерите  кофа,  вземете  чаша,  ако  нямате  чаша,  използвайте  чаена лъжичка – чаени лъжички има навсякъде. Да,  знам, чаената лъжичка  е малка,  а пожарът – огромен,  но  ние  сме милиони  и  всеки  разполага  с  чаена  лъжичка.  Затова  искам  да  основа един нов орден – Ордена на чаената лъжичка. Призовавам хората, които споделят мнението ми, да не бягат, нито да пишат писма, а вместо това е по-добре да действат, макар и с чаена лъжичка, да тръгнат по улиците с малка чаена лъжичка на ревера, за да се разпознаваме, да знаем,  че  сме  заедно,  в  едно  братство,  в  един  орден,  наречен Ордена  на  чаената  лъжичка. Такава е моята философия накратко – или, ако щете, в чаена лъжичка.

Амос Оз е автор на 18 книги, преведени на 37 езика в 96 страни. Професор е по литература в университета „Бен Гурион”. Носител е на много литературни награди и отличия, а името му е неизменно сред претендентите за „Букър” и „Нобел”. На българския читател е известен с книгите си „История за любов и мрак”, „Познание за жена”, „Как да излекуваме фанатик” и „Черната кутия”.

Големият израелски писател е гост на ИК Милениум и ще представи книгата си  „Животът и смъртта в рими” на 5 декември от 14,00 часа в зала 6 на НДК.