page contents Книжен ъгъл: "Окръг Форд" или как Джон Гришам изпревари Дан Браун с... разкази
Предоставено от Blogger.

"Окръг Форд" или как Джон Гришам изпревари Дан Браун с... разкази

10.12.09


Джон Гришам е известен като автор на трилъри, но сега читателите могат да оценят писателския му талант. Неслучайно е наричан „любимият разказвач на Америка”. Той е автор на двайсет и един романа и една документална книга, а през ноември, когато „Окръг Форд” се появи в САЩ, както всяка негова книга застана начело на класациите и измести дори „Изгубеният символ”. Големият романист Пат Конрой казва, че този сборник е най-добре написаната книга на Гришам, а три от разказите са истински шедьоври. Ето какво споделя Джон Гришам пред Amazon.com.
По какво се различава писането на разкази от писането на романи?
Ще кажа по какво си приличат моите разкази с романите ми: и седемте имат ясен сюжет с начало, развитие и край. Не мога да напиша нещо, в което не се разказва някаква история. В такъв смисъл приличаше на писането на романи, но ми беше много по-приятно и забавно.
По-лични ли са тези истории за вас, отколкото романите ви?
Само мястото, където се развива действието. Когато написах „Време да убиваш” преди повече от двайсет години, създадох окръг Форд – едно парченце от Юга, което много напомня мястото, където съм живял. Винаги съм мечтал да се върна там и да разкажа поне няколко от историите, които обсебиха съзнанието ми. Но след успеха на „Фирмата” реших известно време да продължа с юридическите трилъри. През годините си водех бележки с идеята да напиша няколко романа за окръг Форд. Е, получи се само един – „Последният съдебен заседател”. Останалите истории се превърнаха в дълги разкази.
Морализатор ли сте?
Много пъти са ми задавали този въпрос. Не зная какво означава това. Не проповядвам своите ценности, но всеки от нас има своя морална посока и съди другите според нея.
Защо някои от героите ви, извършили престъпление, не получават възмездие в книгите ви?
Най-вероятно ще го получат малко по-късно. Аз не зная какво ще стане с героите ми на другия ден, след края на романа или разказа – оставям на читателите да решат. Другото наистина би било морализаторство.В своя първи сборник с разкази Джон Гришам представя седем истории от мястото, където се развива действието на „Време да убиваш”.
Прикованата на инвалидна количка Инес Грейни и двамата й по-големи синове Лион и Бъч тръгват към затвора „Парчман” с надеждата, че осъденият на смърт Реймънд ще бъде помилван в последния момент. Но това може да е и последното им свиждане.
След седемнайсетгодишна практика Мак Стафорд си е останал посредствен адвокат с незначителни бракоразводни дела. Той никога не си е представял, че едно телефонно обаждане може да промени изцяло живота му.
Скучният, мълчалив застрахователен агент Сидни се оказва невероятен играч на блекджек. Той усъвършенства хазартните си умения с надеждата да разори казиното на най-амбициозния и безскрупулен мошеник в Клантън, който му е отнел съпругата.
Три добри момчета от окръг Форд тръгват към големия град Мемфис, за да дадат кръв за тежко пострадал приятел. Те обаче не могат да устоят на заведенията по пътя и благородната мисия завършва злополучно в един стриптийз бар.
 „Тих пристан” е последният дом на мнозина старци в Клантън. Той е тъжно и замряло място, докато не се появява забавния и грижовен Гилбърт – той започва работа като санитар с единствената цел да измами някой богат обитател на дома.

Джон Гришам. Окръг Форд. Превод Любомир Николов. Обсидиан