page contents Книжен ъгъл: Топ 10 на най-четените автори в Европа - четирима не са публикувани у нас
Предоставено от Blogger.

Топ 10 на най-четените автори в Европа - четирима не са публикувани у нас

25.1.10

Най-четеният писател в Европа през 2009 година се оказа покойният шведски автор на криминални романи Стиг Ларшон. Създателят на трилогията  "Милениум" е на първо място в обобщените резултати от продажбите на книги в най-големите мрежи на европейските книжарници, съобщи The Bookseller.
Романите на починалия през 2004 година Ларшон са станали бестселъри в пет европейски страни през 2009 - Великобритания, Испания, Италия, Холандия и Франция.
Същият резултат постига и вампирската сага "Здрач", като по общ обем на продажби нейната авторка Стефани Майер се нарежда на второ място.
Романът на Дан Браун "Изгубеният символ" е станал бестселър и в седемте страни, където се провежда изследването, но по обем на продажби остава на трето място, най-вече заради факта, че книгата излезе през есента. Цели четирима (Паоло Джордано, Камила Лекберг, Херман Кох и Татяна де Росне) от десетката не са издавани в България, а европейските автори в нея така и не станаха бестселъри у нас.


Топ 10 на най-четените автори в Европа:
  1. Стиг Ларшон
  2. Стефани Майер
  3. Дан Браун
  4. Паоло Джордано
  5. Карлос Руис Сафон
  6. Камила Лекберг
  7. Херман Кох
  8. Татяна де Росне
  9. Хенинг Манкел
10. Джон Гришам
Една година по-рано същата класация беше оглавена от американския писател от афгански произход Халед Хосейни, а Ларшон тогава зае второ място.

Blogged with the Flock Browser