page contents Книжен ъгъл: Джийн Хейнър: Линиите на лицето не са естетически проблем, а калиграфия на душата
Предоставено от Blogger.

Джийн Хейнър: Линиите на лицето не са естетически проблем, а калиграфия на душата

1.2.10


Джийн Хейнър e учител и консултант по фън шуй и физиогномика - техниките за разчитане линиите на лицето. Тя е женена за китаец и дълги години е живяла в Китай. Книгата й "Лицето като огледало" е подготвена от ИК Хермес. Според древните китайци духът и характерът на човека са изписани на лицето му. Чертите на лицето обясняват защо мислим, чувстваме или действаме по съответния начин. Китайското изкуство на физиогномиката се опира на същите принципи, които са послужили за основа на акупунктурата и китайската медицина. Изкуството да четеш по линиите на лицето дава отговор на най-важния въпрос в живота на човека: Кой съм аз и какво е моето призвание.

Какво точно представлява изкуството на физиогномиката?

Физиогномиката е част от китайската философия за живота.
Тя се гради на същото древно даоистко знание, което е в основата на акупунктурата и китайската медицина. Основава се на идеята за циклите в живота и движението на енергията, въплътена в знанието за петте елемента: вода, дърво, огън, земя и метал. Всеки елемент носи своя енергия и обикновено човек съчетава в себе си характеристиките на няколко елемента.

Какво е практическото приложение на това изкуство?

Лицето на човека разкрива не само неговата природа, но и дава информация за физическото му състояние. Знанието на принципите на физиогномиката може да ни помогне да разберем какви са силните и слабите ни страни, за да правим по-мъдри избори в живота си. То също може да ни помогне да подобрим общуването си, като по-добре преценяваме хората около нас. Така няма да имаме нереалистични очаквания и ще си спестим много горчиви разочарования.

Значи физиогномиката може да ни помогне да започнем или пък да се въздържим от дадена връзка?

Определено. Особено напоследък, когато много от запознанствата стават в интернет. Често даденият профил изобщо не отговаря на истинската природа на човека, изписана на лицето му. Това може да помогне много за пресяването на неподходящи кандидати. Ако например си търсите чувствителен и емоционално достъпен мъж, тогава е желателно да има голяма уста с пълни устни. Ако пък се интересувате от мъже с духовни интереси, гледайте за такъв с тънък нос и хлътнали бузи. За да бъде обаче точна преценката ви за характера и темперамента на някого, трябва да вземете предвид комбинацията от всички черти на лицето му. И все пак - внимавайте с мъж, чиято долна устна е много по-пълна от горната: такъв човек ще е склонен към изневери и хедонизъм.

Какво мислите за козметичната хирургия? Може ли промяната на външния ни вид да повлияе върху характера и съдбата ни?
  
Има добри бръчки и лоши бръчки. При незнание на принципите на физиогномиката бихте могли да премахнете определени бръчки, които са знак за научени житейски уроци, и това да ви принуди да се връщате на този урок отново и отново. Ако външната промяна не се съпътства с вътрешна трансформация, тогава бръчките скоро пак ще се появят на същото място. Например вертикалните линии над горната устна са знак за разочарование и неудовлетвореност. Дори да си направите лифтинг на лицето, ако продължавате да сте изпълнени с негативни чувства и огорчение, бръчките ще се появят отново. Затова е нужна осъзнатост, когато прибягвате до драстични промени. Всяка външна промяна на лицето е от значение.

Дори и такива временни намеси като скубането на вежди или гримът?

Много е важно дали се разкрасявате заради самите себе си, или защото мнението на другите е твърде важно за вас. Да използвате грим, за да се чувствате красиви, е напълно естествено, стига да се приемате и обичате такива, каквито сте. Що се отнася до скубането на веждите, то наистина има значение. Веждите показват нивото на енергията ви; ако изтъните твърде много веждите си, това ще е равнозначно сами да се откажете от личната си сила.

Какво е отношението ви към пиърсинга тогава?

Бих посъветвала хората, които са решили да си направят пиърсинг, първо да се консултират със специалист по акупунктура, за да не активират важна точка и така да стимулират ки енергията. Смятам, че това са хора, които имат проблем с гнева и по такъв начин освобождават вътрешното напрежение. Веждите ни издават нашата самоувереност, способността ни да мислим логически и да вземаме добри решения. Пиърсингът на веждите ще намали нивото на енергията ви и вашата самоувереност, а може да доведе и до затруднения в овладяването на гнева.

Какво е за един физиогномист истинската красота?

В един толкова фокусиран върху външността свят най-добрият начин да изглеждате и да се чувствате красиви е да откриете истинската си природа и да заживеете в хармония с нея.

Виж откъс от книгата в e-vestnik