page contents Книжен ъгъл: Фашизират ли се Щатите?
Предоставено от Blogger.

Фашизират ли се Щатите?

30.3.10

Петко Тодоров

Джим Марс обобщи пикантната тема

Джим Марс пише във „Възходът на Четвъртия райх”: „Във фашистка Италия и нацистка Германия държавата печели контрол над корпорациите. В съвременна Америка корпорациите са завладели контрола над държавата. Крайният резултат е един и същ. Типичният атрибут на фашизма е сливането на държавното и бизнес лидерството”. Богатите семейства, помогнали на Хитлер, след войната обгрижват САЩ.

Щатите са се облагодетелствали най-силно от пленените германски учени и технологии. Американското общество върви към фашизиране, ако вече не е такова. Американските лидери се провикват с прословутата фраза на Хитлер: „Нов световен ред!” и т. н.: „Това може да е съвпадение, някакъв синхронен цикъл от историята. То обаче може да е скрит план, който се осъществява от хора, следващи определен дневен ред”.

Марс не е първият, изявил се в темата (изд. Дилок). Хитлеристките връзки на знаменитата фамилия Буш са любима дъвка, фашизирането на Щатите е от най-пикантните закачки, а от литературните извори на Марс излиза, че темата е цял жанр. Този автор не се притеснява от сянката на конспиративните теории, нито от сензационни констатации. Но прехвърля невероятно количество информация. При чудовищния дефицит на социални идеи всеки критицизъм е от полза.

Какво ни засяга нас ли? Марс цитира колега, който синтезирал 14 общи белега на фашистките режими по света. Бива да се прегледат, за да знае всеки на какво разстояние е от фашизма:

Силни и непрекъснати изрази на национализъм, Пренебрежение към значението на човешките права, Идентифициране на врагове/ жертвени овни като обединителна кауза, Върховенство на армията и ненаситен милитаризъм, Яростен сексизъм, Контролирани масмедии, Вманиачаване на тема национална сигурност, Религия и управляващ елит са обвързани, Защитава се властта на корпорациите, Властта на работническата класа е потисната или елиминирана, Презрение и подозрение към интелектуалците, Вманиаченост по отношение на престъплението и наказанието, Неистова шуробаджанащина и корпуция, Подправени избори.