page contents Книжен ъгъл: "Великденско шествие" или възкресението на Ричард Йейтс
Предоставено от Blogger.

"Великденско шествие" или възкресението на Ричард Йейтс

30.3.10

Дъглас Кенеди

През есента на 1992 г. се натъкнах на роман, който завинаги промени писателската ми работа. Случи се в антикварна книжарница, скрита в една глуха уличка на Канзас Сити. Там попаднах на книга от тогава до голяма степен забравения американски писател Ричард Йейтс.

Днес "Великденско шествие" (Кибеа) се смята за може би най-добрият роман на Йейтс. А аз бих го поставил сред най-важните художествени произведения в американската литература от втората половина на ХХ век. От мига, в който го открих, той се превърна за мен в ключова творба – тъй като мрачното му светоусещане съвпада с моето.

Наситеният сюжет на романа обхваща четиридесет години и разказва за живота на две сестри: Емили и Сара Граймс. Сара се омъжва за негодник, живее в Лонг Айлънд и потъва в тиха депресия. Емили остава в града, заема поредица от не особено важни длъжности в областта на рекламата, спи с много мъже, загубва работата си, отдава се на алкохола и накрая изхвърля целия баласт, който я е държал на повърхността.

Ако всичко това ви звучи ужасно потискащо... да, така е. Но повече от всичко друго великият и мрачен роман на Йейтс утвърждава идеята, че няма такова нещо като обикновен живот, че всеки изживява своето собствено повествование.

Безстрашието на авторовия светоглед ме изуми. Това е автор, готов да изрече толкова много неприятни истини за преходното ни съществувание и за великата човешка способност за самоизмама. Окото му не мигва, но състраданието му неизменно проличава.

"Великденско шествие" е един от онези малки и тихи шедьоври, които ни казват много за тъгата в сърцевината на всичко и задават един от най-неудобните въпроси: ще можем ли някога наистина да разберем себе си?