page contents Книжен ъгъл: Подарете на детето си книга – подарете му празник!
Предоставено от Blogger.

Подарете на детето си книга – подарете му празник!

29.3.10

2 април – Международен ден на детската книга

2 април се отбелязва като Международен ден на детската книга в цял свят. Над 50 години този празник вдъхновява у децата любов към четеното и детската книга.

Тази година по инициатива на НМД и АБК България се присъединява към отбелязването на Международния ден на детската книга.

Ние се обръщаме към всички, за които децата са ценност и грижа, с едно простичко послание „Подарете на детето си книга – подарете му празник!”

Вярваме, както казват китайците, че и „най-дългият път започва с една малка крачка”. Големите промени не се случват изведнъж. Всички знаем, че четенето и мястото на книгата в живота на децата ни е от изключителна важност за тяхното развитие и израстването им като знаещи, можещи и успешни хора.

И затова всички ние полагаме усилия да им помогнем да намерят пътя към своята книга. Няма нищо по-просто и по-истинско от това да подарим на децата до себе си по една книга.

 Защото така им подаряваме не само книга, а правим нещо повече:

 - подаряваме им послание „хубаво е да се чете”

 - подаряваме им ценност „тук ще намерите важните за вас неща”

 - подаряваме им любов „обичаме ви и затова ви даваме тази книга”

 - подаряваме им празник – 2 април е специалният ден за вас и книгите, направени специално за вас!


С тази кампания целим:

 - Да обърнем внимание върху проблема за четенето и качеството на детската литература като инструмент за личностно развитие на децата.

Децата ни днес разполагат с огромно количество информация. Те знаят много, но знанието без ценност е опасно. Книгите им дават ценностната координатна система, в която знанието може да бъде подредено. А това помага на децата да разберат по-добре себе си и светът, който ги заобикаля, и да намерят своя собствен път в него.

 - Да създадем позитивни нагласи у децата към четенето и книгата като цяло.

 Четенето не е просто техника, а умение да се разбира прочетеното. Важно е да успеем да покажем на децата си, че то е процес на самоопознаване и опознаване на другите - ключ към човека до теб.

 - Да подскажем на родителите да използват възможностите, които книгата дава, за да общуват по-интензивно с децата си.

Колко време на ден отделяме на децата си? Според статистиката, всеки български родител говори с детето си средно по 13 минути на ден.

Книгата е прекрасен мост между нас и децата ни във време, в което все повече се отдалечаваме едни от други. Тя ни приближава и ни свързва в едно общо пространство на въображение, разбиране и игра.

 - Да напомним на възрастните, че отговорността за изграждането на връзката между децата и книгите е наша.

Успехът на този процес зависи от подкрепата на семейството, училището, медиите, издателствата, библиотеките и обществената среда като цяло. Ако не сме заедно, всеки от нас би се чувствал самотен и несподелен в стремежа си да изгради тази връзка.

Надяваме се и ще направим всичко възможно да превърнем отбелязването на този ден в традиция, която ясно показва и повишава ценността на книгата в света на детето.

Предлагаме ви да го направим заедно.

Подарете на детето си книга – подарете му празник!