page contents Книжен ъгъл: Алиса в страната на Ясен Гюзелев
Предоставено от Blogger.

Алиса в страната на Ясен Гюзелев

14.4.10

Аплодираната по света книга "Алиса в страната на чудесата" от Луис Карол, илюстрирана от художника Ясен Гюзелев, най-после излиза и на български, благодарение на новото издателство за детска литература "Тодор Нейков". Канадското издание на книгата е печелило сребърен медал на Американското общество на илюстраторите, Голямата награда за оформление на корица на Американския институт за графично изкуство и други престижни награди.
Още през 1994 г. Ясен Гюзелев е обявен за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня. Според американското списание за научна фантастика и фентъзи Locus "това е една от най-блестящите визуални интерпретации на "Алиса". В School Library Journal се подчертава "авторското съчетание на необичайни перспективи и странно преплетени пътеки и сгради, което представлява реминисценция на стила на Ешер".

Книгата с изключителните му илюстрации излиза у нас точно, когато триизмерният филм "Алиса в Страната на чудесата" чупи рекорди с приходите от продажба на билети и поставя връх сред лентите, излезли в 3D формат. Авторитетният германски всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише за илюстрациите на Гюзелев: "Сигурно е съкровена мечта на всеки един илюстратор да направи илюстрациите към "Алиса в Страната на чудесата".

Българският художник Ясен Гюзелев ни показва картини от "Алиса", които се леят на широкоформатните страници на илюстрованата книга като последователности от един сън. През един охра-филтър, който прави всичко леко разфокусирано и едрозърнесто, наблюдателят вижда все нови перпективи на сценичното действие - веднъж неговата гледна точка е твърде високо, друг път той е съвсем мъничък сред великански същества и уреди.

По този начин действието изглежда като една безтегловна камера, която се движи свободно през пространството и времето, точно като самата Алиса. Ясен Гюзелев се е оставил да бъде напълно обладан от кошмарната страна на историята, но не я е представил размазано, а напротив - педантично точно. Неговите сцени имат ефект на увличане (засмукване), както той ни е познат от сънищата за падане и летене, от които ни побиват тръпки."

Ясен Гюзелев (Iassen.com) e един от изтъкнатите съвременни илюстратори. Роден е на 24 юли 1964 г. в София. Сам казва за себе си, че изкуството му "се характеризира с техника, вдъхновена от Ренесанса, добрите реалистични школи от XIX век, Прерафаелитите и Сецесиона". Но работите му са модерни като концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно.

Сред илюстрираните от него книги са също "Пинокио" на Карло Колоди, "Дама пика" от А.С.Пушкин, "Дон Кихот" на Сервантес, "Оливер Туист" на Чарлз Дикенс, книги от Братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин, митологичните истории за крал Артур и Екскалибур, за Орфей и Евридика... Но голямото признание той получава именно чрез "Алиса в Страната на чудесата". Негови издатели са J.F.Schreiber - Еслинген, Grimm Press - Тайван, Aufbau Verlag - Берлин, Simply read books - Ванкувър, Walker books - Лондон. Той е син на големия оперен бас Никола Гюзелев и е женен за телевизионната журналистка Александра Гюзелева-Шани.

От  vesti.bg