page contents Книжен ъгъл: "Обсидиан" представя: Тайната на "Мактуб"
Предоставено от Blogger.

"Обсидиан" представя: Тайната на "Мактуб"

18.4.10

Паулу Коелю*

„Мактуб“ не е наръчник със съвети, а книга за обмяна на опит.
Голяма част от нея се състои от уроците, които ми даде моят учител през единайсетте дълги години на нашето всекидневно общуване. Други текстове са разкази на приятели или на хора, чиито пътища в даден момент са се пресекли с моя и които са ми оставили незабравимо послание. И накрая, позовавам се на книги, които съм прочел, защото историите в тях – както казва йезуитът Антъни Мело – са част от духовното наследство на човечеството.

„Мактуб“ се роди от едно телефонно обаждане на Алсино Лейте Нето, тогавашния редактор на притурката „Илущрада“ към вестник „Фоля де Сао Пауло“. Тогава се намирах в САЩ и приех предложението за моя рубрика, без да съм съвсем наясно какво точно ще пиша. Но предизвикателството беше голямо и аз реших да продължа напред – да се живее означава да се поемат рискове.
Когато видях колко усилия ми коства всекидневната рубрика, бях на път да се откажа. Освен това ми се налагаше да пътувам за представянето на книгите ми в чужбина и този ангажимент се превърна в мъчение. Същевременно обаче знаците ми казваха да продължа – получавах писма от читатели, приятелите ми обсъждаха материалите ми, непознати хора ми показваха изрезки, скътани в някой портфейл.
Постепенно се научих да бъда обективен и прям в писането. Принудих се да препрочета текстовете, което все отлагах да направя. Преоткрих ги и това ми донесе огромно удоволствие. Стараех се да си записвам все по-внимателно думите на моя учител. И накрая започнах да виждам всичко, което ставаше около мен и беше стимул да напиша „Мактуб“. Научих толкова много, че днес съм благодарен за тази всекидневна задача.
В книгата съм подбрал публикации във „Фоля де Сао Пауло“ в периода между 10 юни 1993 г. и 11 юни 1994 г. Тук няма текстове от рубриката за воина на светлината, които бяха издадени в наръчника „Воинът на светлината“. В увода на една от своите книги Антъни Мело казва: „Моята роля беше единствено тази на тъкача, нямам никаква заслуга за памука и нишките.“ Нито пък аз.

*Паулу Коелю е роден в Рио де Жанейро през 1947 г. Литературната му кариера започва с „Дневникът на един маг”, а с „Алхимикът” той се превръща в един от най-четените съвременни писатели. Автор е на 18 произведения, преведени на 69 езика и издадени в повече от 150 страни в тираж над 100 милиона екземпляра. Той е кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция, член е на Бразилската литературна академия и носител на престижни международни награди. Негова седмична рубрика излиза в редица периодични издания по света. Паулу Коелю е сред най-популярните автори и в България. "Мактуб" (ИК Обсидиан) е написана още през 1994 г. Заглавието означава "писано е" на арабски. Книгата е сборник с разкази, притчи, с които читателят надниква в различни култури. Историята на книгата е описана от самия автор в предговора, който предлагаме.