page contents Книжен ъгъл: Историята като хроника на кривите сметки
Предоставено от Blogger.

Историята като хроника на кривите сметки

19.4.10

Петко Тодоров

Марк Феро я разказа през участието на първите мъже

„Седем мъже на война. История на Втората световна война” на Марк Феро е книга за четене (изд. „Рива”). Имаше някога такъв трик на руското книгоиздаване: „Книга за четене” – надпис под заглавието, който предизвикваше разбираеми подигравки. Но като прехвърли човек някой и друг вагон книги, започва да разбира що е то „книга за четене”. Френският историк разказва Втората световна война необичайно. Седемте мъже са Сталин, Хитлер, Чърчил, Мусолини, Дьо Гол, Хирохито, Рузвелт и събитията са разказани през тяхното лично участие.

„Когато сравняваме как са се възприемали едни други, как са противопоставяли съображенията си, можем по-добре да разберем особеностите и развитието на конфликта, както и да си отговорим защо тези мъже са обайвали или отблъсквали съвременниците си”. Феро не оставя капка съмнение относно „ролята на личността в историята” или поне, че никак не е без значение кой е начело в такива исторически моменти. Така персонализирано надлъгването между участниците стои като роман. Нали въпросът е за четенето. Номерът на Феро: абсолютна документалистика, която се чете като роман. Колкото залогът е по-велик, толкова надлъгването е по-яко. Япония атакува Щатите за да ги изолира и да й е по-лесно срещу руснаците, Чърчил е навит на втори фронт през Балканите, за да засече Червената армия, обаче Рузвелт си прави други сметки и така нататък.
Голямата история се оказва хроника на кривите сметки. Настойчиво прогласяваният напоследък договор „Рибентроп-Молотов” не е поредното дяволско начинание на Сталин, а комай най-логичният исторически факт в тази тупурдия. Феро си заслужава дори само заради подобни изводи. Неговото е омайваща форма на исторически анализ.
Победените Хитлер и Мусолини са най-обичаните от народите си, най-щедро избраните, най-харесвани от тази седморка, струва си да си припомним: заради твърдата ръка и позата на национални спасители. Което е обаче повод за размисъл за по-други хора, ние сме само читатели.