page contents Книжен ъгъл: Роберт Перишич идва с „Наш човек от мястото на събитието”
Предоставено от Blogger.

Роберт Перишич идва с „Наш човек от мястото на събитието”

18.5.10


От 25 до 28 май по покана на издателство „Дамян Яков” у нас ще гостуват хърватският писател Роберт Перишич и литературният агент Иван Сръшен. Повод за представянето им пред българските ценители на книгата е романът „Наш човек от мястото на събитието”.

Роберт Перишич (Robert Perisic) е един от най-четените писатели в Хърватия днес. Неговият първи роман, „Наш човек от мястото на събитието”, е най-продаваната книга за 2008 г., а авторът е носител на най-престижната литературна награда в своята страна „Jutarnji list”.
Той е роден в Сплит през 1969 г. Завършил е хърватски език и литература в Загребския университет. Автор е на стихосбирката „Замъкът Америка” (1995), сборниците с разкази „Можеш да заплюеш този, който те попита за нас” (1999) и „Ужас и огромни разходи” (2002), пиесата „Култура в предградието” (2000), както и сценария за филма „Сто минути слава” на режисьора Далибор Матанич. Бил е редактор на вестник за култура „Године” и на списание „Године нове”. В момента води рубрика в седмичника „Глобус”.

Действието в „Наш човек от мястото на събитието” (ИК Дамян Яков) се развива през петте дни от пролетта на 2003 г., когато започва американското нападение над Ирак. За това кратко време пред читателите се разкрива плашещият със своята забързаност и дори хаотичност ритъм на живота в Хърватия. Романът заразява със завидния си хумор и лекота на повествованието, както и със своята авторефлексивност. „Наш човек от мястото на събитието” е роман, с който би се гордяла всяка национална литература – социално ангажиран, с елементи на трилър. Представени са типични персонажи и ситуации от съвременния живот на посткомунистическите страни, формирани в следствие на икономическите промени, политическите конфликти и етническите проблеми на Балканите. И сред всичките тези големи събития е представена съдбата на младите хора, преживели ужаса на войната и усилието да се преборят със статуквото и да намерят място в един нов свят.

На 25 май Роберт Перишич ще има среща с читатели в литературния клуб на Александър Секулов “Петното на Роршах” в  Пловдив. На 26 май в 18 часа двамата ще се срещнат със студенти от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски”, зала 109. На 27 май в 18.30 часа литературният критик Йордан Ефтимов ще ги представи на почитатели на книгата в книжарница „Хеликон” на бул. „Патриарх Евтимий”. На всички срещи ще участва и преводачката Русанка Ляпова, номинирана за наградата на Международната издателска среща в Пазин, Хърватия. Тази престижна награда се присъжда веднъж на две години за високи постижения в преводите от хърватски на други езици.