page contents Книжен ъгъл: "Ера" представя: "Фокус" - единственият роман на Артър Милър
Предоставено от Blogger.

"Ера" представя: "Фокус" - единственият роман на Артър Милър

20.5.10

Той се вцепени. Отдавна четеше графитите по стълбовете, ала за пръв път написаното го развълнува до дъното на душата. Заплашителното послание му се стори като безмълвно съобщение, което градът автоматично регистрира в съня си; таен вестник, който не се влияе от егоистични интереси и страх от нарушаване на общоприетия морал, и помества искрените мнения на хората. За Нюман усещането беше, сякаш е уловил изплъзващия се поглед на града и е проникнал в съзнанието му.

„Фокус” е единственият роман на бележития драматург и изтъкнат интелектуалец Артър Милър. Известен със своята чувствителност към проблемите на заобикалящия го свят, творецът не може да подмине с безразличие най-болезнените теми на времето. В свое интервю Милър споделя, че може да пише само за това, което самият той е преживял. Така се ражда „Фокус” – плод на личните впечатления на създателя си и неотложността на въпросите, разяждащи обществото.Произведението на Артър Милър е алегоричен роман, разказан с присъщото за автора красноречие, а очилата са идеалната метафора, с която творецът намеква колко слепи и грешно фокусирани сме като общество. Писателят изгражда изключително умело образите на героите и чрез своя роман се опитва да намери отговор на развилнялата се лудост.

„Фокус” е силно въздействаща и откровена книга за човешката безчовечност към хората около нас, отрезвяващ урок за склонността ни да съдим другите, без дори да ги познаваме. Все така актуална, творбата на Милър е роман за превъплъщенията, бездушието и изкривения поглед. Защото се изисква доста смелост да застанеш пред огледалото на реалността и да видиш себе си...

Единственият роман на американския интелектуалец е драматизиран за телевизията през 1966 г. През 2001 г. излиза и широкоекранна версия с внушителен актьорски състав, а в главната роля играе Уилям Х. Мейси.


За автора:

Артър Милър е един от най-великите американски драматурзи и изтъкнати интелектуалци. Той е роден на 17 октомври 1915 г. в Ню Йорк, САЩ. След като сам събира пари и печели стипендия, учи журналистика в Мичиганския университет. След дипломирането си се завръща в Ню Йорк.

Артър Милър се утвърждава като значима фигура в американския театър и се превръща в един от стълбовете на американската култура през ХХ в. Автор е на пиеси, печелили редица награди. Големият успех го застига едва на трийсет и три годишна възраст, когато получава „Пулицър” за „Смъртта на търговския пътник”. Пиесата печели и най-престижната американска награда за драматургия „Тони“ и наградата на гилдията на нюйоркските критици, което е безпрецедентен случай в историята на връчването на тези отличия.

Шейсетгодишната кариера на Милър му отрежда мястото на най-поставяния съвременен драматург – на всеки час някъде по света започва репетиция на негова пиеса. Милър има три брака — с Мери Слатери, с актрисата Мерилин Монро и с фотографката Инге Морат. Бракът с Монро му носи световна известност. До края на живота си Артър Милър продължава да пише пиеси, статии и лекции. Умира на 89-годишна възраст в Роксбъри, Кънектикът на 10 февруари 2005 г.