page contents Книжен ъгъл: Кандис Бушнел за Кари Брадшоу преди "Сексът и градът"
Предоставено от Blogger.

Кандис Бушнел за Кари Брадшоу преди "Сексът и градът"

16.5.10

В “Дневниците на Кари Брадшоу” (ИК Кръгозор) Кандис Бушнел представя седемнайсетгодишната Брадшоу в първия ден на последната година в гимназията. Кари вече е готова за новия си живот, има забележително чувство за хумор и оформен усет за мода, но все още не е наясно какво точно да прави с момчетата.
Срещнахме с Кандис, за да поговорим трудно ли е било да се създаде тийнейджърската версия на една от най-обичаните и известни героини на всички времена...

- Беше ли освобождаващо да се отърсиш за известно време от бъдещето на Кари и да напишеш история за по-необремененото й минало?

- Не успях да се отърва напълно от бъдещето й, защото всички познаваме толкова добре нейния характер, наясно сме в какво се е превърнало момичето Кари. Затова прекарах много време да мисля за събитията, които биха могли да се случат в по-ранния й живот  и които са оформили тази Кари, която познаваме.

- Ще ни разкажеш ли за някои от тези събития?

- Нещо трябваше да обясни защо тя е толкова независима и защо поставя под въпрос всички връзки. Затова направих избора майка й да умре. Кари има само баща и две по-малки сестри. Смъртта на майка й е свързана с голяма лична битка, която Кари води и която създава у нея тези силни качества, с които в бъдеще ще се преборва с всичко. Дава й перспектива да осъзнае отрано какво е наистина важното в живота: затова за Кари е по-важно да стане писател, отколкото да бъде най-популярното момиче в гимназията.

- Семейството на Кари не е споменавано във филма и в тв сериала и е наистина интересно да се срещнем с тях в тази книга. Мислила си какви са, преди да напишеш „Дневниците”?

- Не, сега за първи път изложих тази представа на белия лист. Може би защото, когато се преместих в Ню Йорк, осъзнах, че едно от най-съществените неща за този град, е, че приятелите ти стават твоето семейство. Дори преди години, когато пишех за Кари в колонката си, която вдъхнови сериала, нарочно не споменавах семейството на никой от героите. Винаги ми се е струвало, че хората, които познавам в Ню Йорк, като че ли просто се раждат от главата на Зевс!

- Колонката ти, която постави началото на сериала, на практика се основаваше на събития от истинския живот. Сега вече Кари е много по-разраснал се образ. Това даде ли ти възможност да вложиш част от себе си в нея?

- Нищо от нещата, които се случват на Кари, не се е случвало на мен. Наистина се опитах да изчистя героинята от себе си, да направя книгата забавна и да дам няколко подсказки и идеи в какво ще се превърне бъдещата Кари.

- За какво друго си мислеше, когато създаваше тийнверсията на Кари Брадшоу?

- Винаги съм чувствала, че Кари, която всички познаваме, е част от всяко момиче – по един или друг начин. Исках същото да бъде и с по-младата й версия – колкото и да са различни момичетата по света, има неща, които можем да открием във всяко едно от тях.

- Историята започва в първия учебен ден на Кари в последната й година в гимназията. Тя веднага е привлечена от Себастиан, новото момче, което освен това се оказва от типа „лошо момче”. Дали Себастиан е тийнейджърската версия на Тузаря?

- О, да, така е. Това е може би първата среща на всяко момиче с момче от този тип. Не можеш да го сбъркаш!
Внимание: Следващият въпрос разкрива важни моменти от сюжета на книгата, така че, ако искате да запазите тръпката, пропуснете го!

- Всички знаят, че Кари е много близка с приятелките си. Беше ли трудно да я отделите като образ от Миранда, Саманта и Шарлот и да създадете нова група от приятелки за нея?

- Просто се опитах да го направя реалистично. Хрумна ми идеята, че най-добрата й приятелка ще я предаде – разбира се, заради момче, - защото това става често между момичетата в гимназията. И това обикновено ти разбива сърцето. Това предателство ще напомня на Кари през целия й живот, че не може да разчита на никого освен на самата себе си, ще я амбицира да преследва мечтата си да се премести в Ню Йорк и да стане писател.

- Защо решихте Кари да остане девствена в тази книга?

- Просто ми се стори правилно. Когато оформях образа на младата Кари, тя не ми се стори емоционално съзряла за това решение. Сексът е важно нещо и Кари подхожда много сериозно към него. Видях я като момиче, което няма да се поддаде на натиска на гимназията да прави секс просто защото така правят всички. Тя може да мисли и има мнение по тези въпроси, сама изгражда характера си и кове съдбата си.

- Без да дава някакви по-сериозни намеци, краят на книгата ни показва образ, който определено ще накара читателите да искат повече. Някакви планове „Дневниците на Кари Брадшоу” да се превърнат в поредица?

- Със сигурност ще има поне още една книга, в която ще се описва първата й луда година в Ню Йорк. А после просто ще видим какво ще стане!

Интервюто е предоставено от ИК "Кръгозор". По сп. Космополитан