page contents Книжен ъгъл: Нова среща с класически съдебен трилър
Предоставено от Blogger.

Нова среща с класически съдебен трилър

29.6.10

Скот Търоу. Невинен до доказване на противното. ИК Ера
„Невинен до доказване на противното” преобразява завинаги жанра на съдебния трилър и печели световна известност. С шумен успех е приета и екранизацията по книгата с участието на Харисън Форд (1990).

Три седмици преди изборите за главен прокурор на окръг Киндъл красивата и амбициозна служителка на прокуратурата Каролин Полхимъс е убита жестоко в дома си. Скандалното престъпление изправя нейните колеги пред водовъртежа на кошмарни изпитания...

Ръсти Сабич е първи заместник главен прокурор, а шефът му Реймънд Хорган се готви за преизбиране. Убийството на Каролин застрашава победата на Хорган в предстоящите избори и само бързо разрешаване на случая може да спаси политическата му кариера. Действащият главен прокурор обаче е твърде зает с напрегнатата кампания и възлага разследването на дясната си ръка Ръсти Сабич.

Сабич наистина трябва да реши случая светкавично. Преди изборите. Преди да изгуби поста си. Преди някой да научи за аферата му с Каролин... Към главоболията на Ръсти се прибавят и проблемите в семейството му. Макар че връзката с Каролин е приключила преди няколко месеца, бракът му е сериозно разклатен. А съпругата му не може да се примири с изневярата.

Усилията на Ръсти да намери виновник за убийството се оказват напразни. Изборите за главен прокурор са спечелени от политически враг. Противник, който иска Сабич вън от прокуратурата. Мъж, който знае за връзката му с убитата и разполага със сериозни улики срещу него – телефонни обаждания в нощта на убийството, чаша с неговите отпечатъци, влакна...

Новоизбраният главен прокурор Нико Дела Гуардия и неговата дясна ръка Томи Молто бързо събират нужните доказателства. От обвинител Сабич се превръща в обвиняем. Дали е натопен по политически причини? Защитата и обвинението използват всяка процедурна маневра и трик, за да извоюват победата. Оказва се, че Ръсти далеч не е единственият, съблазнен и компрометиран от убитата. А драматичното дело води до стъписващи разкрития за корупция, поквара, измама и некомпетентност. Кой е убиецът на Каролин?

С професионална компетентност и проницателност Скот Търоу използва вътрешните си познания за правосъдната система във впечатляващо правдоподобен роман. Авторът споделя, че книгата му „разглежда различните видове истина. Абсолютно всеки в романа е виновен за нещо. Това е житейската истина, която научих в съдебната зала. Всички вършим неща, с които не се гордеем”.

 „Невинен до доказване на противното” е съдебна драма, която събужда най-големите ни кошмари и разкрива какво се случва с обикновен гражданин, когато е обвинен в най-ужасното престъпление. Бившият прокурор Търоу захвърля обичайните стереотипни мотиви от романите и филмите и представя истинското лице на правосъдието. „Бащата на съдебния трилър”  прави дисекция на съвършеното престъпление, за да зададе болезнения въпрос: ако не успеем да открием истината, ще възтържествува ли справедливостта?

За автора:
Скот Търоу е писател и практикуващ адвокат. Работи като защитник по наказателни дела в чикагския офис на престижна адвокатска кантора от 1986 г. Търоу специализира в престъпления, извършени от „бели якички”, и заема активна позиция по редица проблеми на правосъдната система. Участва в няколко държавни комисии: член е на Комисията за смъртно наказание в щата Илинойс, която трябва да изготви проект за реформи за най-тежкото наказание, и е първият председател на Изпълнителната комисия по етика в Илинойс, която регулира висшите служители от щатската администрация. Скот е бивш президент на Писателската гилдия и е член на управителния съвет на колежа Амхърст. Живее в околностите на Чикаго.