page contents Книжен ъгъл: "Ера" представя: "Невинен" от Скот Търоу
Предоставено от Blogger.

"Ера" представя: "Невинен" от Скот Търоу

8.7.10

Преди две десетилетия Ръсти Сабич и Томи Молто се сблъскват в земетръсен процес за убийството на прокурорката Каролин Полхимъс. Напрегнатото дело оставя белег в живота и кариерата на двамата мъже...

Сега бившият прокурор Сабич, вече шейсетгодишен, е главен съдия в апелативния съд на окръг Киндъл. А след като съпругата му Барбара научава, че страда от биполярно разстройство, Ръсти решава да се примири с нещастния си брак... Но в един септемврийски ден съдбата изиграва неприятна шега на главния съдия. Сабич отново е заподозрян в убийството на жена... Този път – на съпругата си...

На пръв поглед Барбара умира в съня си от естествена смърт. Но защо Ръсти чака цял ден, преди да съобщи на някого? Старият му враг, прокурорът Томи Молто, се усъмнява в невинността му и започва разследване. Въпреки констатацията на съдебният лекар, че Барбара не е убита, Молто е убеден, че Сабич има вина. Прокурорът подозира Ръсти в изневяра и смята, че извънбрачната връзка го е подтикнала към убийство, за да бъде избегнат тежкия развод. 

Месеци след смъртта на Барбара, Молто и помощникът му откриват улики, които сочат, че Ръсти й е дал свръхдоза лекарства. Въпреки че доказателствата са косвени, струпването на събития и свидетелски показания им помага да повдигнат обвинение.

Сабич удивително точно повтаря грешките си от преди двайсет години. Кандидатурата му за Щатския върховен съд, наскоро приключилата му връзка с доста по-младата стажантка Ана Востик и нарушението на професионалната етика допълнително наелектризират ситуацията...
Ръсти Сабич и Томи Молто – двама силни мъже – се изправят един срещу друг в съдебната зала. Отново. И всеки иска да бъде победител.

Експлозивната съдебна драма проследява сблъсъка на най-емблематичните герои на Търоу двайсет години след събитията в бестселъра „Невинен до доказване на противното”.
С характерните си прозрения за тъмното лице за човешката душа и заплетеността на правосъдната система, майсторът на съдебния трилър доказва, че е ненадминат в изграждането на сложни образи и интригуващи сюжети.

Близо две десетилетия Търоу устоява на изкушението да напише продължение на „Невинен до доказване на противното”:  „Исках да пиша за Сабич, когато навършва 60, така както и аз ги навърших наскоро”. Авторът продължава: „На бюрото ми имаше бележка, на която пишеше: „мъж седи на легло, в което има тяло на мъртва жена” . Тъкмо започвах да пиша „Съвестта е моят адвокат”, но тогава си казах, че този мъж е Ръсти Сабич.” Веднага след приключването на „Съвестта е моят адвокат” той започва да пише „Невинен” с главен герой Ръсти. А дали има паралели между неговия разпаднал се брак и бракът на семейство Сабич, авторът отказва да отговори...

За автора:
Скот Търоу е писател и практикуващ адвокат. Работи като защитник по наказателни дела в чикагския офис на престижна адвокатска кантора от 1986 г. Търоу специализира в престъпления, извършени от „бели якички”, и заема активна позиция по редица проблеми на правосъдната система. Участва в няколко държавни комисии: член е на Комисията за смъртно наказание в щата Илинойс, която трябва да изготви проект за реформи за най-тежкото наказание, и е първият председател на Изпълнителната комисия по етика в Илинойс, която регулира висшите служители от щатската администрация. Скот е бивш президент на Писателската гилдия и е член на управителния съвет на колежа Амхърст. Живее в околностите на Чикаго.