page contents Книжен ъгъл: "Ера" представя: "Сенчеста зона" от Джефри Дивър
Предоставено от Blogger.

"Ера" представя: "Сенчеста зона" от Джефри Дивър

28.7.10

Линкълн Райм се завръща в най-наелектризирания си случай досега

Брилянтният криминолог е по петите на убиец с уникално оръжие. Невидимо, смъртоносно, ефикасно. И без него съвременното общество е обречено... Интелигентният престъпник манипулира електропреносната мрежа и насочва високоволтови дъги, които разтопяват стомана и възпламеняват всичко по пътя си. За него не е проблем да свърже електрическите жици в сградите така, че клавиатурата или настолната лампа да сеят смърт...

Първата атака е посред бял ден. Волтова дъга превръща градски автобус в купчина разтопен метал. Престъпникът заплашва с нови удари по електрическата мрежа, ако не бъдат изпълнени безумните му искания. Ню Йорк е парализиран от страх. Инцидентите могат да се случат навсякъде, по всяко време и никой не е защитен. Дали тези атаки са дело на екотерористи, на някой недоволен служител или на психопат?
Линкълн Райм, криминолог от световна величина с репутация, че може да открие и най-неуловимите престъпници, веднага е включен в разследването. Той и екипът му от опитни професионалисти се втурват да открият извършителя въпреки оскъдните улики.

Междувременно в Мексико е засечен наемният убиец, известен под името Часовникаря – единственият престъпник, успял да се измъкне от капаните на Райм. Линкълн разчита на помощта на Катрин Данс и мексиканската полиция, за да залови дългогодишния си враг.

Двата мащабни случая оказват опасно влияние върху здравето на парализирания детектив. Скоро Райм повежда битка на още един фронт – той е изправен пред дилемата дали да се подложи на опасна операция, за да подобри физическото си състояние...

„Сенчеста зона” е поредният динамичен, оригинален и непредвидим роман от гросмайстора на криминалния жанр. Запазена марка на Дивър са множеството обрати, интелигентните персонажи и неочаквания край, а действието в книгите му винаги се развива в рамките на няколко дни. Вплетената второстепенна сюжетна линия за личния живот на Райм също внася дълбочина в разказа.

Почитателите на Дивър отдавна са разбрали, че да четеш неговите романи е като да играеш срещу гросмайстор – тъкмо си мислиш, че си отгатнал следващия ход, и авторът те хвърля в шах. Едно от нещата, които поддържат интереса към романите му, е умението всеки път да сътворява различни истории и да изненадва с неочаквани сюжети. Във всяка от книгите си Дивър изследва познати явления и обекти в дълбочина и от перспектива, неизвестна на мнозинството читатели. В „Сенчеста зона” авторът отново остава верен на себе си и шокира с разкритията си за смъртоносния потенциал на електричеството.

Дивър е и първият в криминалната литература, който отделя толкова внимание на криминологията. По-късно тази идея е разработена в романите, телевизионните сериали и широкоекранните филми. А и Райм не е детективът-супермен, който спринтира по тъмни улички, за да залови престъпника. Всъщност милиони почитатели признават парализирания детектив за най-оригиналното откритие в жанра.

Останал неподвижен от кръста надолу вследствие на инцидент в метрото, Линкълн Райм е затворен в нюйоркския си дом, а достъпът му до външния свят е неговият партньор Амелия Сакс и цял екип полицаи. В апартамента си Райм разполага с лаборатория, а събраните улики се анализират на място.

Романът „Колекционерът на кости“ е филмиран с Дензъл Уошингтън в ролята на Райм и Анджелина Джоли в ролята на Амелия Сакс. Филмът постига значителен успех и по продажби, и по възторжените реакции на зрителите и критиците. През 2010 г. на големия екран ще се появи екранизацията на „Сълзата на дявола”. Откупени са и филмовите права на „Убийте Райм“, „Каменната маймуна“ и „Милост“.

За автора:

Джефри Дивър е юрист по образование, но избира писателския занаят пред скуката на съдебните зали. Още докато следва право и журналистика, в списание „Алфред Хичкок“ се появяват първите му разкази. През 1990 г. везните окончателно се накланят в полза на белия лист и Дивър се отказва от адвокатска практика.

Той е автор на бестселърите „Колекционерът на кости”, „Убийте Райм”, „Каменната маймуна”, „Милост”, „Сълзата на дявола”, „Невидимия”, „Дванайстата карта”, „Часовникаря”, „Спящата кукла”, „Обект № 522”, „И няколко червени рози”, „Не се обръщай”. Книгите му са преведени на 35 езика. Дивър е избран да бъде автор на следващата книга за Джеймс Бонд, която е планирана за 2011 г.