page contents Книжен ъгъл: Избрано от седмицата": "Тримата императори" и "Чудесни години..."
Предоставено от Blogger.

Избрано от седмицата": "Тримата императори" и "Чудесни години..."

29.7.10

Петко Тодоров

Световната вреда от братовчедщината

Миранда Картър припомня формулата на световната власт в началото на ХХ век: „Кайзер Вилхелм е най-големият внук на кралица Виктория. Бащата на Джордж е чичо на Вилхелм, неговата майка е леля на Николай. Междувременно Вилхелм и Николай са втори и трети братовчеди чрез женитбата на една пралеля и имат общ прапрадядо – лудия руски цар Павел”.


Вилхем, Джордж и Николай са германския, английския и руския владетели. Което не помогнало да се предотврати Първата световна война, в която държавите на братовчедите се изправили една срещу друга: над 10 млн убити, ранените са повече. Не помогнало и на тези тримата. Те отказали един на друг убежище след катастрофата.

Силно поучителна тройна биография и история на братовчедската подялба на света (изд. „Ера”). Със снимки на трогателни предвоенни срещи из дворовете на тримата със съпруги и деца в стила на Бел епок.

Михал Вивег направи литература от соца

Героят на Михал Вивег в „Чудесни години – кучета ги яли” е записал в дневника си на 18 ноември 1968: „Чета есетата на Монтен. В повечето случаи съм 100% съгласен с него, но когато прочетох, че „който учи хората да умират, той ги учи да живеят”, ме обзе непреодолимото усещане, че съвсем се е олял”. Проблемът е, че тогава героят е последна година в детската градина. Героят е голям проблем с тези си интелектуални способности.

Това бил романът на Вивег, с който спечелил най-много читатели в Чехия (изд. „Колибри”). За живота през времето, което българските медии наричат „соца” и което българските писатели не успяват да докарат на литература. А Вивег го разказва, сякаш е писано през соца. В смисъл точно. Без намерение за трупане на политически точки. Но романът трупа литературни точки. Между другото, героите в него не харесват оня си живот – кучета го яли.

1 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте! топъл поздрав.
Блогът ви изглежда добре.

Надявам се получат успеха през цялото време.