page contents Книжен ъгъл: Кой е кралят на бестселърите? Не познахте, Джеймс Патерсън
Предоставено от Blogger.

Кой е кралят на бестселърите? Не познахте, Джеймс Патерсън

9.8.10

Своето място в полето на литературата Патерсън заема още с първия си роман – „Номерът на Томас Бериман”, излязъл в края на 70-те години. За него авторът получава награда „Едгар” за най-добър дебютен роман. Тогава той е 27- годишен.

След този успешен старт писателската му кариера започва да се развива стремително, а почитателите му не крият възторга си от всеки следващ негов романов хит. През 1996 г. напуска работата си в рекламния бизнес и се посвещава изцяло на романите си, за да стане най-продаваният съвременен автор в световен мащаб.

Ето и фактите:
•С 31 романа с твърди корици, заели първа позиция в класацията на Ню Йорк таймс и общо 45 заглавия попаднали в същата класация, Джеймс Патерсън влезе в рекордите на Гинес. Наградата му бе връчена на 30 май 2009г. по време на Изложението на книгата в Ню Йорк.
•През последните 6 години Джеймс Патерсън е имал повече бестселъри №1 отколкото Джон Гришъм, Том Кланси, Джоан Роулинг и Дан Браун взети заедно.
•През 2007г. всяка 15-та продадена англоезична книга с твърда подвързия е била на Патерсън. Според Форбс авторът е спечелил над 50 милиона долара за изминалата година, а в света до този момент са продадени 150 милиона екземпляра от книгите му. Някои източници твърдят, че авторът всъщност печели около 100 милиона долара годишно.
•Джеймс Патерсън е писателят, чийто книги са най-често вземани от библиотеките в САЩ и Великобритания.
•Статистиката сочи, че при електронните книги създателят на Алекс Крос отново заема челната позиция по приходи.

На критиците (сред тях е и Стивън Кинг), които го упрекват в прекомерна плодовитост и за работата му със съавтори, Патерсън отговаря: "Знам, че има хора, които не харесват книгите ми, но за щастие милиони ги харесват." (по сп. Паблишърс уикли)

Сега ИК „Хермес” предлага още една книга за най-известния герой на Патерсън, психолога детектив Алекс Крос - „Двойна заплаха”.

За книгата:

Жесток психопат, който убива публично. Зъл гений, който планира триумфално завръщане. Двамата са по следите на най-върлия си враг – детектив Алекс Крос.

Алекс Крос се е отдал на грижите за семейството си и на частната си практика, но скоро спокойствието му е рязко нарушено. Във Вашингтон вилнее убиец, който екзекутира известни личности на публични места. Жаден за обществено внимание, психопатът превръща престъпленията си в кървави зрелища. В съобщенията си до полицията той открито предизвиква Алекс Крос.

Четири години серийният убиец Кайл Крейг, известен като Мислителя, крои планове как да отмъсти на хората, които са го изпратили в затвора. Въпреки строгата охрана, бившият агент на ФБР успява да избяга. Той се отправя към Вашингтон, за да се разправи лично с детектив Крос.
 Дали двамата убийци ще обединят сили, за да се доберат до Алекс Крос?