page contents Книжен ъгъл: "Хермес" представя: Масонският мит
Предоставено от Blogger.

"Хермес" представя: Масонският мит

30.9.10

Истината за символите, тайните ритуали и историята на масоните

Векове наред загадките на масонството пораждат респект, любопитство, страхопочитание и... почти суеверен страх. Днес, благодарение на книгите на Дан Браун, интересът към масонското движение е по-силен от всякога. Като оставим обаче настрана художествената измислица, каква е в действителност истината за това тайно общество?

Целта на тази книга е да преведе читателя през лабиринта от теории и хипотези и да му покаже масонските “работилници” отвътре. Предизвикателството наистина е огромно, но авторът на “Масонския мит” има зад гърба си три десетилетия опит като изследовател на подвижните пясъци на конспиративните теории и езотеричните учения. Разполага също и с допълнителна информация като член на масонска ложа и майстор от 32-а степен.

В книгата ще откриете:

- Преглед на теориите, хипотезите и мистификациите. Джей Кини описва най-разпространените митове, легенди и истории за масоните, които са го подтикнали да разкрие тайните на братството, да отговори на въпроса какво представлява масонството и каква е ролята му в съвременното общество. Оказва се, че голяма част от тези митове са абсурдни и неверни.

- История на масонството в Европа и в Америка. Авторът разкрива на читателите многобройните версии за произхода на масоните. Повечето учени приемат за официална рождена дата на масонството 24 юни 1717 г., но Джей Кини смята, че то спокойно може да е възникнало век или два по-рано, като същевременно ни поднася с усмивка теорията, че масонството е тясно свързано с геометрията и може да се проследи назад чак до времето на Адам и Каин. Описва разпространението на масонството в Европа, като се спира главно върху развитието му в Англия, Шотландия и Франция, разглежда възможната връзка на масоните с тамплиерите и Френската революция. Проследява разпространението на масонството в Америка и ролята му върху историята на Щатите.

- Властова структура на ордена. Кини запознава читателите с най-големите масонски ложи и йерархичната им структура. Разглежда степените в масонството, които са различни за различните ложи и държави. Той описва административните длъжности и почетните титли на масоните: Почитаем майстор, Старши вратар, Младши вратар, Старши дякон, Младши дякон, Старши разпоредител, Младши разпоредител, Церемониалмайстор, Капелан, Зидар, Секретар, Ковчежник.
   
- Тайни обреди и ритуали. Спира се върху дейността на масоните и някои от основните им ритуали.

- Масонски символи. Запознава читателите с тайните символи, ръкостискания, жестове и думи на масоните, като проследява корените им.

- Авторът се спира и на ролята на масонството в световната история и прави прогнози за бъдещето.

За автора:

Джей Кини е писател, издател, дизайнер и художник. Живее в Сан Франциско, Калифорния.
Кини започва кариерата си като художник на политически комикси, след което става издател и редактор на популярното езотерично списание „Гносис”. До момента е написал няколко публицистични книги, сред които са „Духовният запад: Въведение в Скритата мъдрост на Запада” и „Скрита мъдрост: Наръчник на духовните традиции на Запада” . „Масонският мит” е най-новата книга на автора. В нея той прави преглед на историята на масоните и развенчава голяма част от станалите модерни напоследък митове, свързани с тях. Много му помага това, че е член на масонска ложа и майстор от 32-а степен.