page contents Книжен ъгъл: Марио Варгас Льоса взе Нобелова награда за литература 2010
Предоставено от Blogger.

Марио Варгас Льоса взе Нобелова награда за литература 2010

7.10.10

Нобеловата награда за литература за 2010 г. беше присъдена на големия перуански писател Марио Варгас Льоса  с формулировката “за неговата картография на структурите на властта и ярките образи на съпротивата, бунта и поражението на индивида”.

Той е роден през 1936 г. в Арекипа, Перу. Става известен с романа си „Градът и кучетата“ („La Ciudad y los Perros“; 1962) и е обявен за един от основните представители на латиноамериканската литературна вълна, наред с Хулио Кортасар, Карлос Фуентес и Габриел Гарсия Маркес. Световно признание печели с романа „Зелената къща“ („La Casa Verde“; 1966), за който получава първата награда „Ромуло Галегос“ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Габриел Гарсия Маркес. През 80-те Марио Варгас Льоса се включва в политическия живот и става активен привърженик на икономическия либерализъм, а през 1990 се кандидатира за президент на Перу.
Льоса е носител на 26 международни награди за литература и журналистика и почетен член на редица престижни учебни заведения, сред които Лондонският университет, Бостънският университет, „Куин Мери Колидж” и  Еврейският университет в Йерусалим. През 1994 получава и  наградата за испаноезична литература „Мигел де Сервантес“. В България е преоткрит през последните години с романите „Празникът на Козела”, „Раят зад другия ъгъл”, „Леля Хулия и писачът” и  „Лудориите на лошото момиче”.

Виж откъс от най-новата му книга, публикувана на български - “Разказвачът” (ИК “Хермес”) в превод на Емилия Юлзари.