page contents Книжен ъгъл: "Ентусиаст" : Да имаш „Вълшебен пръст“, за да наказваш лошите
Предоставено от Blogger.

"Ентусиаст" : Да имаш „Вълшебен пръст“, за да наказваш лошите

7.10.10

Още една от вълнуващите истории за деца на Роалд Дал

Издателство „Ентусиаст“ продължава да радва най-младите читатели и техните родители с още заглавия от Разказвач N: 1 в света – Роалд Дал. В началото на октомври „Ентусиаст“ издава още една от вълнуващите му истории за деца - „Вълшебният пръст“.

Традиционно за сюжетите на Роалд Дал, които са с щастлив край и справедливостта винаги възтържествува, и във „Вълшебният пръст“ добрите герои в крайна сметка успяват да накажат лошите с помощта на магическа сила. Главната героиня – момичето, на което Дал не дава име, притежава необикновената дарба на Вълшебния пръст – щом някой я ядоса, тя мигом го насочва към негодника и бедите за него започват. За съжаление обаче, момичето няма власт над дарбата си и трудно може да я контролира.


Един ден тя се ядосва на съседите си семейство Грег, защото те обичат да ловуват и обстрелват диви патици, и насочва Вълшебния пръст към тях. На следващата сутрин господин и госпожа Грег и техните синове се събуждат... с криле и перушина, превърнати в птици, а  в къщата им се настаняват патиците, които довчера са обстрелвали. Сега ловните пушки са в техни ръце, а на прицел са семейство Грег...

Книгата „Вълшебният пръст“ е издадена за първи път през 1966 г. През 2010 г. тя излиза за първи път на български език от издателство „Ентусиаст”. Както всички останали заглавия на Роалд Дал, десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на книгата се даряват на фондация „Роалд Дал“, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

Денят на Роал Дал се чества на 13 септември – рожденият му ден – всяка година от 2006 насам. През 2010 г. издателство „Ентусиаст“ се включи в световната традиция, посветена на известния писател, с кампанията „Не ме безпокойте, чета!“. Над 1000 почитатели на Роалд Дал получиха своя подарък закачалка за брава „Не ме безпокойте, чета!“, а десетима от всички регистрирали се за участие в специалната  игра на „Ентусиаст“, спечелиха фантастичния комплект от книги на автора: „Фантастичният господин Фокс“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Чарли и Големият стъклен асансьор“ и „Семейство Тъпашки“.

Подаръка от "Ентусиаст" все още можете да получите в книжарница "Книжен Ъгъл".