page contents Книжен ъгъл: От "Ера": Катрин Елиът и "Стари вещи, нов живот"
Предоставено от Blogger.

От "Ера": Катрин Елиът и "Стари вещи, нов живот"

1.10.10

Кой е казал, че самотните майки трябва да бъдат нещастни? Хети има много причини да бъде доволна. Бизнесът й процъфтява, синът й се справя добре в училище, а тя се наслаждава на флирт с по-млад секси мъж.

Но един прекрасен майски ден всичко се обръща с главата надолу...  Сестра й се премества в голяма провинциална къща, а Хети и партньорката й трябва да помогнат за обзавеждането. Ако спечелят в надпреварата срещу известен дизайнер.

За капак на всичко, когато Хети пристига в идиличната английска провинция, болезнените спомени за първата й любов Доминик Форбс се надигат като огромно цунами и я заливат с мощта на тропическа буря. А нещата съвсем се усложняват, понеже семейството на Доминик живее наблизо. Ала Хети не може вечно да се крие от миналото. Време е да продължи и може би, само може би, да се влюби отново...

Катрин Елиът е добре позната на българските читатели с романите си „Мъже под наем“, „Съпруга в оставка” , „Всички готини са женени”, „Кофти тръпка”, „Не съм такова момиче”, „Брачна тройка” и „Денят не си личи от сутринта”. Талантливата авторка не изневерява на стила си и в последната си книга. „Стари вещи, нов живот” е поредната доза литературен коктейл от мъдрост, самоирония и трагикомични ситуации – все характерни черти на нейните модерни женски романи. Историята е подправена с редица конфузни случки, свеж хумор и на моменти болезнена откровеност.

Въпреки че запазената марка на Катрин Елиът са книгите, които могат да ни разсмеят до сълзи, последните й романи са по-многопластови. Авторката обяснява тази промяна така: „Главните ми герои пораснаха. Голяма част от романите ми са вдъхновени от богатия и интересен живот на приятелите ми, а предполагам, че колкото повече остаряваш, толкова по-сложен и нюансиран става животът ти.”

Чрез образа на Хети в „Стари вещи, нов живот” Катрин показва как едно събитие може да промени напълно посоката на нечий живот. Авторката не се страхува да покаже по-мрачната страна на любовта и интимните връзки. И именно защото писателката бяга от клишето на приказните модели в книгите си, нейните произведения са много по-достоверни.  А героите й са по човешки несъвършени – както е в реалността – всеки има трески за изглаждане.

Всъщност, в центъра на романите на Катрин Елиът е съвременната жена, разбунтувала се срещу досадата на строго планираното всекидневие. Защото нейните забавно-тъжни истории, поднесени с елегантна ирония, са трогателни откровения за малките битки и големите трудности, с които се сблъскват модерните момичета. А в героините на нейните произведения всяка от нас може да открие себе си...

За авторката

През 1994 година Катрин Елиът е обявена за най-талантлив млад автор. От този момент кариерата й върви стремглаво нагоре – книгите й  „Мъже под наем“, „Съпруга в оставка”, „Всички готини са женени” и „Брачна тройка” се превръщат в бестселъри не само в родната й Великобритания, но и в целия свят. Нейните  романи заемат водещо място в модерната женска проза и течението, наречено Mоm lit – литература за омъжената жена, спечелило милиони читатели по цял свят.

Нейните бестселъри са продадени в над 1 400 000 екземпляра, от почти трийсет години е омъжена за адвокат и има три прекрасни деца. Катрин живее в английската провинция с цяла менажерия коне, пилета и кучета. Някои от членовете на домакинството имат епизодични роли в романите й, но най-вероятно само пилетата ще се разпознаят.