page contents Книжен ъгъл: "Жанет 45" представя: Малкълм Гладуел и "Изключителните" (Outliers)
Предоставено от Blogger.

"Жанет 45" представя: Малкълм Гладуел и "Изключителните" (Outliers)

24.11.10

Outlier е термин от статистиката, с който се описват величини или явления, излизащи извън обичайния опит. Бихме очаквали, че стандартният летен ден в Париж ще се намира в диапазона между „топъл” и „доста горещ”. Но си представете, че температурата падне рязко под нулата в средата на август. Такъв ден е outlier.

Знаем прекрасно защо летните дни в Париж са топли, но ни е доста по-трудно да разберем откъде се вземат такива неочаквано леденостудени изключения. В тази книга ме интересуват хората, които са outliers – онези мъже и жени, които поради една или друга причина са толкова завършени и толкова изключителни, толкова извън обичайния опит, че в очите на всички нас, останалите, са като зимен ден през август. (Малкъм Гладуел)

Гладуел отстоява убеждението, че суперзвездите не изгряват единствено благодарение на гения и таланта си. Като разказва историята на известни личности – от Моцарт до Бил Гейтс – Гладуел изгражда убедителна теория с която обяснява защо успелите хора са тези, които могат да обяздят прилива на появилите се възможности. (Time Magazine)

„Изключителните” е увлекателна дори само заради любопитната информация, с която изобилства. Но книгата е много повече от това. Тя ни кара да размишляваме над даровете на собствената ни история. И над това как светът би процъфтявал, ако повече от нашите деца получаваха възможност да развият пълния си потенциал. (Publishers Weekly)

С „Изключителните” Гладуел за пореден път се доказва в жанра, създаден основно от него – книги, които хвърлят светлина върху тайните механизми зад обичайни явления. Дарбата му да забелязва интригуващи мистерии, да увлича читателя в техните лабиринти, а после да отправя своите послания в добре структурирана и лека за четене проза, и тук е блестящо разгърната. (The Economist)

„Изключителните” е нов етап в писането на Гладуел. Тя е едва ли не манифест. Гледаме Бил Гейтс и си казваме: . . . Ако на милион тийнейджъри беше дадена същата възможност, още колко компании като „Майкрософт” щеше да има днес? (New York Times)

Малкълм Гладуел e роден на 3 септември 1963 г. в Англия, но когато навършва 6 години семейството му се премества в Канада. Завършва история в университета на Торонто, след което започва да практикува журналистика в различни канадски и американски издания.

Пише за списание „Ню Йоркър“ от 1996 г. Автор е на четири книги, които се радват на изключителен успех: „Повратната точка“ (2000), „Проблясък“ (2005), „Изключителните“ (2008) и сборник с есета и публикации „Какво видя кучето и други приключения“ (2009).

Текстовете на Гладуел се занимават най-вече с неочакваните резултати от проучвания в областта на социал-ните науки и психологията, като често и задълбочено се позовават на многобройни академични източници.

Гладуел е в списъка на 100-те най-влиятелни личности на списание „Тайм“ за 2000 г. Носител е на първата награда на Американската социологическа асоциация за изключителни постижения в отразяването на социални въпроси през 2007 г., а също и на почетна степен от Университета на Уотърлу.