page contents Книжен ъгъл: Един българин в Тайланд - "Моята Азия" на Райко Матеев
Предоставено от Blogger.

Един българин в Тайланд - "Моята Азия" на Райко Матеев

25.11.10

Един българин решава да се измъкне от своя омагьосан „Бермудски триъгълник“ – кварталния супермаркет, панелката и мястото, където се правиш, че работиш. Райко Матеев (53-годишен) заедно с партньора си Светлозар Велиславов (32-годишен), тръгва през 2006 година с десетметровата яхта „Хелиос“ от порт Царево. След 94 дни плаване и 8000 морски мили през Черно, Мраморно, Егейско, Средиземно, Червено, Арабско и Андаманско море и Индийския океан „Хелиос“ пуска котва в залива Ао Йон на тайландския остров Пукет.


Азия омагьосва чужденците, но малцина решават да свържат завинаги живота си с нея. Райко Матеев е единственият българин, собственик на ресторант и „лейди бар“ в екзотичния остров Пукет. Животът му е сбъднатата мечта на цяло поколение българи, които жадуваха да пътуват, но попаднаха в клещите на „прехода“…

Моята Азия нагледно доказва нещо, което мнозина знаем на теория, но все не дръзваме да проверим на практика: преодоляването на страховете, включително страха да си напълно свободен, отваря много пътища.
- Пътят към морето. Това е история не за класическия блян по далечни морета, а за реални пътешествия, заплатени с изтощителни усилия, опасности и отказ от сигурността на ежедневието.
- Пътят към насладите. Това е автобиографията на човек, който не теоретизира за сетивните удоволствия, а използва с вдъхновение силни подправки, пие добри вина и се радва еднакво на романтичния и на плътския вкус на любовта.
- Пътят към Азия. Това не е предвидимата екзотика с ключови образи като коралов плаж, палми, коктейли, а разказ за това как един авантюристичен дух открива своята философия и своето място далеч от предопределеното от корените, там, където основното правило е „Майпенрай“ – карай да върви. (Шели Барух, редактор, ИК "Колибри")
                       
Момченцето, което седеше на брега на малката рекичка Лом, никога не можеше да предположи каква удивителна съдба го очаква в бъдеще.От поцинкованото корито на мама до яхтата „Хелиос“ в Индийския океан, а после Тайланд, Сингапур. Тропически острови и азиатски красавици, океански бури и опасности, спираща дъха екзотика и изтънчени удоволствия, това е моят живот сега.   

Живея от години в Тайланд и неспирно обикалям страните в Югоизточна Азия. Обичам пътешествията и приключенията и когато откривам нови страни и познанства, се чувствам истински щастлив. Моят живот се разделя на две половини – първата премина в България, а втората в Азия. И си мисля, че тази е по-добрата половина. Не е лесно да промениш напълно живота си, но пък си заслужава въпреки трудностите и препятствията. От опит зная, че когато дълго плаваш срещу вятъра, все някога лошото време отминава.

Вече съм на 54, имам две внучета, а все така се чувствам на двадесет и две. Геолог съм по професия, но морето е моята любов. Работих в Кремиковци, оттам в научен институт за геоложки проучвания. После като алпинист-монтажник, а след това двадесетина години в частния бизнес – кафе-театър „Арт“ в Бургас, издателска дейност, електронни и развлекателни видеоигри… От опит знам, че когато дълго плаваш срещу бурята, все някога лошото време изтича… Опитайте!

1 коментара:

nana каза...

Аз си обичам тук.Не си заменям за нищо България.