page contents Книжен ъгъл: "Хермес" представя: "Надпревара за Армагедон"
Предоставено от Blogger.

"Хермес" представя: "Надпревара за Армагедон"

8.11.10

От Майкъл Бейджънт, автор на "Светата кръв и Свещения граал"

С наближаването на 2012 година, когато според астрономическия календар на маите, древната китайска „Книга на промените” и предсказанията на Нострадамус ще настъпи краят на света, хората все по-тревожно търсят знак за наближаваща глобална катастрофа. Майкъл Бейджънт - един от най-скандалните религиозни теоретици на нашето време, дава своето тълкувание за причините, които могат да доведат до изпълнението на древното пророчество.

В най-новата си книга Бейджънт разглежда мотивите и целите на трите най-разпространени монотеистични религии – християнството, мюсюлманството и юдеизма – и тяхната роля в предстоящия Армагедон.
Според автора, сред привържениците на тези религии има крайни фундаменталисти, които правят всичко възможно да ускорят идването на Апокалипсиса, описан в свещените текстове. Това са световни лидери с голяма власт – политици, индустриалци и военни, които искат да владеят Йерусалим и оттам да управляват света, а политиката да е подчинена на религията.

• Ще наблюдаваме ли безучастно тази борба?
• Ще седим ли кротко в очакване на Апокалипсиса?
• И можем ли да направим нещо, за да го спрем?

Това са част от въпросите, които Майкъл Бейджънт засяга  в „Надпревара за Армагедон“. Авторът предлага и  интригуващ анализ на религиозните вярвания и свързаното с тях насилие: от жестоките кръстоносци, които тръгват да освободят Светата земя, като по пътя палят, грабят и избиват хиляди невинни, защото „такава е Божията воля”, през войнствените мюсюлмани, които копнеят за световен Халифат, до отмъстителните евреи, които се заклеват да построят наново Храмът на Соломон и тайно развъждат червени юници (според тях раждането на червена юница е знак, че се е появил юдейският Месия) с надеждата, че обещаният Месия ще прогони мюсюлманите от джамията Кубат Ал Сахра, наричана още Купол на скалата и Катедралата на камъка (най-старата мюсюлманска постройка) и ще им помогне да си върнат Йерусалим.

Всички фундаменталисти (били те християни, мюсюлмани или евреи) искат да владеят Йерусалим и да управляват от него света, всички вярват в Армагедон и в появата на изпратен от Бог Месия, но никой не е склонен да допусне, че може да става въпрос за един и същи Бог и за един и същи Месия. Кой е единственият истински Бог, на чиято воля трябва да се подчиним? – пита Майкъл Бейджънт - строгият християнски патриарх, ревнивият Йехова на евреите или взискателният Аллах на мюсюлманите?

Майкъл Бейджънт
Бейджънт се тревожи, че световният конфликт наближава и че вече е твърде късно да бъде предотвратен. Той ни приканва да не се оставяме религиите да ни манипулират и да не следваме онези, които вярват в Армагедон и работят тайно за осъществяването му. Авторът смята, че духовността е нещо лично и че не трябва да бъде подчинена на догматични текстове и църковни йерархии; че се нуждаем от едно толерантно общество, което приема различните проявления на Бог: „Никой не трябва да се сражава в името на бога - или богинята, - пред който се прекланя; ако на другите не им харесва този бог, нека потърсят друг. Няма значение. В края на краищата всички пътища водят към върха на свещената планина, просто някои от тях могат да се окажат по-скалисти от други.”

Както и в предишните си книги, Бейджънт не се страхува да назове нещата с истинските им имена и да посочи публични фигури и задкулисни кукловоди, светски и религиозни лица, които работят целенасочено за настъпването на Армагедон. Целта на автора не е да шокира, а да мобилизира силите за противодействие срещу фанатизма и екстремизма, независимо коя религия ги е породила.

За автора:

Майкъл Бейджънт е магистър по мистицизъм и религиозни познания, член на най-голямата масонска ложа във Великобритания (Обединената велика ложа на Англия), дългогодишен редактор на популярното списание „Масонството днес” и съавтор на редица книги, които поставят под съмнение разпространените схващания за историята на човечеството, Библията и живота на Исус. Най-известните му книги са „Светата кръв и свещеният граал” (1982) и продължението й „Месианското наследство” (1986), написани в съавторство с Ричард Лий и Хенри Линкълн, и издадени у нас със знака на издателска къща „Хермес”. „Светата кръв и свещеният граал” се превръща в световен бестселър веднага след излизането си (до момента от нея са продадени над 2 милиона екземпляра) и вдъхновява Дан Браун да напише прочутия си роман „Шифърът на Леонардо”, в който са използвани много от идеите на Майкъл Бейджънт.
Сега ИК „Хермес представя най-новата книга на Майсъл Бейджънт –    „Надпревара за Армагедон: трите велики религии и заговорът за края на света”.