page contents Книжен ъгъл: "Хермес" представя: "Проект Щастие" от Гретхен Рубин
Предоставено от Blogger.

"Хермес" представя: "Проект Щастие" от Гретхен Рубин

29.11.10

Гретхен Рубин е завършила право в Йейл и е работила няколко години като помощник-юрист във Върховния съдпреди да се посвети на писането
Какво ли още може да иска човек от живота, когато  има любящо семейство, красива къща, материална сигурност и подходяща професия? Ако при тези условия не се чувстваш щастлив, значи предизвикваш съдбата да ти даде урок. Трябва ли да преживееш тежки катаклизми, за да оцениш щастието си?

Това си мисли Гретхен Рубин, когато си дава сметка, че има всички основания да се чувства щастлива, а въпреки това не успява да оцени докрай предимствата си. 
Решена да не чака животът да й даде тежък урок и да е принудена като писателката Колет да си каже: "Какъв прекрасен живот имах, жалко че не го разбрах по-рано", авторката взема живота си в ръце, за да направи най-доброто, на което е способна.

Тя не смята, че човек трябва да замине в Индия или Индонезия, за да открие разковничето на щастието (както прави авторката на „Яж, моли се и обичай”, с чиято книга сравняват „Проект Щастие”), а се опитва да внесе повече радост в ежедневието си и да промени живота си, без всъщност да го променя. Така тя стартира своя проект „Щастие”, като целта е в рамките на една година всеки месец да работи върху определена област в своя живот: взаимоотношения, работа, майчинство, забавления...

Гретхен Рубин е практичен, здраво стъпил на земята човек, и затова подхожда към въпроса за щастието методично и рационално: набелязва си задачи за месеца, следи за изпълнението им и накрая прави равносметка на получените резултати.

Подготвяйки се за амбициозния проект да подобри живота си, авторката се запознава с изследванията на най-големите авторитети в областта на приложната психология, както и с творбите на големи литературни класици от древността до наши дни. Въоръжена със знанията и опита на тези видни специалисти, писатели и философи, авторката съставя своя система за подобряване на живота, базирана на практическия опит.

Дава си сметка, че да промениш живота си е титаничен труд, който би могъл да изглежда много обезкуражаващо, ако не се раздели на по-малки и изпълними задачи. С много чувство за хумор и голяма искреност тя описва докъде са я довели експериментите й: понякога препоръчваните практики са правили живота й по-добър, в други случаи са се оказвали неприложими и безрезултатни. Целта й е била да открие какво наистина й носи щастие, а не какво би трябвало да я прави щастлива.

Януари е посветен на повишаването на енергията й: физическа и духовна. Авторката си дава сметка, че независимо от добрите си намерения, ако ти липсва жизненост, няма да стигнеш доникъде. Затова първата й грижа е да си осигури необходимото количество енергия чрез повече сън, упражнения и оптимизиране на ежедневните си задължения.

Месец февруари е посветен на подобряване на взаимоотношенията с брачния й партньор, за да може да се върне част от свежестта и очарованието на връзката отпреди появата на децата. Решенията „да спре с опяването”, „да не чака признание (макар че е прекрасно, когато го получиш)”, „да дава израз на любовта си” водят до неочаквано добри резултати.

Месец март е посветен на работата, която заема централно място в живота на всеки човек. От това дали се чувстваш пълноценен на работното си място, дали работата ти доставя удоволствие, или е просто досадно задължение, до голяма степен зависи и чувството ти на удовлетворение от живота. Разковничето е: ако правиш през свободното си време това, което правиш и в  работата си, тогава изборът ти на професия е правилен.

Кристин Дейвис
Майчинството и взаимоотношенията с децата са водещата тема за месец април. Стъпила на множество проучвания за взаимоотношенията деца-родители, Гретхен се опитва да приложи наученото на практика и докладва за постигнатите резултати.

Месец май е посветен на забавленията. Според авторката, човек трябва да приема забавленията си на сериозно, а не да чувства вина за всяка минута, която не е прекарвана рационално. Нататък книгата продължава с темите за приятелството, парите, духовния живот и др.

Въпросите, разглеждани в книгата, са добре проучени и обосновани. Книгата има практическо приложение и е любопитна и информативна. Ненатрапчивата ерудиция на авторката придава дълбочина на написаното, а прекрасното й чувство за хумор и самоирония прави от книгата прекрасно четиво за отмора и размисъл.

Още с излизането си в началото на годината „Проект Щастие” оглави класациите на "Ню Йорк таймс" и "Паблишърс уикли", като правата за книгата са продадени в над 30 държави. Книгата привлече вниманието и на продуценти и режисьори. Ен Би Си се пребориха за правата като идеята им е да направят телевизионен сериал по книгата. В главната роля ще видим звездата от „Сексът и градът” – Кристин Дейвис. За сценарист е избрана Кристин Нюман - сценаристката на популярния сериал „Как се запознах с майка ви”.

1 коментара:

nana каза...

Дано и нататък бъде интересно