page contents Книжен ъгъл: Джордано Бруно разкрива мистични убийства в „Ерес“
Предоставено от Blogger.

Джордано Бруно разкрива мистични убийства в „Ерес“

3.12.10

"Ентусиаст" представя исторически трилър в традицията на "Името на розата"

Със своята историческа достоверност и изключителна живописност в пресъздаването на епохата, „Ерес“ грабва читателя от първия миг и го пренася в необикновено време с невероятна атмосфера, гарниран с мистерии, интриги, коварни убийства, което превръща книгата в спиращ дъха съспенс. Специално за XXIX Софийски международен панаир на книгата, на който „Ентусиаст“ ще участва за първи път, от издателството са предвидили и луксозен вариант на „Ерес“ с твърди корици, който ще излезе непосредствено след меката подвързия.


С. Дж. Парис е псевдоним на британската журналистка Стефани Мерит. За първи път тя се запознава с личността на Джордано Бруно като студентка в университета в Кеймбридж: „Веднага съзрях брилянтността и сложността на образа му. Изненадах се искрено, че никой до сега не е написал роман за него“, споделя авторката.

Годината, в която се развива действието в „Ерес“, e 1583. По време на управлението на Елизабет I напрежението между протестантите и последователите на католическата вяра става все по-голямо. Франсис Уолсингам, най-известният шпионин на кралицата, е по следите на конспиратори паписти, които искат да качат на трона на Англия Мария Шотландска и да върнат страната в лоното на Католическата църква. Точно в този момент Джордано Бруно, бивш монах, който бяга от Инквизицията в родната си Италия, защото е преследван заради еретичните за онова време схващания, че не Слънцето се върти около Земята, а Земята около Слънцето, се озовава в Англия и е вербуван от Уолсингъм.

Бруно е изпратен под прикритие в Оксфордския университет, смятан от мнозина за свърталище на католическата съпротива. Той има три мисии – да участва в дебат върху теорията на Коперник с ректора на колежа „Линкълн“ доктор Джон Ъндърхил; да разследва католическа конспирация, по поръчение на Уолсингам и да търси забранена книга – древен текст от Хермес Трисмегист, който може да подкопае устоите на Християнската църква. Докато е по следите на древен ръкопис, който разкрива тайни, способни да унищожат Църквата, Бруно неочаквано е въвлечен и в разследване на брутално убийство, което смущава спокойствието на малкото университетско градче.

Скоро става ясно, че мотивите са много по-дълбоки от академично съперничество. Уликите сочат, че жертвите са замесени в еретични дела. Докато върви по следите на убиеца и открива нови и нови улики, Джордано Бруно се сблъсква с различните лица на вярата в Бог и разбира, че в онези тъмни векове, когато свободната мисъл е ограничавана от доктрини, папски и кралски укази, границата между вярата в Бог и религиозния фанатизъм е тънка и прекрачването й често има фатални последици...

За С. Дж. Парис

С. Дж. Парис е псевдоним на британската журналистка Стефани Мерит. Тя е родена през 1974 г. Работи като критик и автор на статии за различни вестници и списания, сред които авторитетния „Гардиън”, както и в радиото и в телевизията. В момента Стефани Мерит работи за вестник „Обзървър“ и подготвя следващата си книга „Пророчеството”, която се очаква в началото на 2011 г.