page contents Книжен ъгъл: Маги Стийвотър игра българско хоро с феи и вещици
Предоставено от Blogger.

Маги Стийвотър игра българско хоро с феи и вещици

13.12.10

Маги Стийвотър свири на гайда.
Карнавалът на магическите светове, който се проведе на 11 декември в клуб Ялта, събра фенове на българската и световна митология и фолклор. Принцеси, вещици, върколаци, дяволи и ангели затаиха дъх, когато сцената се освети и Владо Карамазов се появи с домино и бяла тениска с очите на вълка от „Тръпка”.


Столичното заведение едва побра желаещите да участват в забавната среща с американската писателка Маги Стийвотър на организирания в нейна чест маскарад. Награди получиха финалистите в двата конкурса на ИК „Кръгозор” – за буктрейлър и за четиристишие. Весели агенти от издателството, от teenproblem.net и от сп. Хай клуб търсеха най-атрактивните костюми.

Лично Маги Стийвотър поздрави всички с думите „Здравей, България!”. Така чаровната създателка на трилогията за вълците от Мърси Фолс показа, че не само умее да пише красиво и да свири омагьосващо, но и да се разбира на всички езици с феновете си. Те от своя страна й подариха цветя и се вълнуваха искрено. Самата Маги връчи наградите в конкурсите и зарадва феновете с новината, че именно в България е завършила книгата „Завинаги” преди няколко часа.

С нов мобилен телефон бе наградена Каталин Старейшинска, впечатлила със своя буктрейлър председателя на журито Ваня Стоянова. Ваня е младата българка, която живее в Америка и е една от най-известните майсторки на буктрейлъри в света.

Маги на българското хоро
Българската писателка, която бе отличена с всички престижни награди за детска литература през годината – Юлия Спиридонова-Юлка, определи четиристишието на Мария Андреева за най-майсторското в състезанието за поети. Юлка искрено изненада Владо Карамазов дегизирана като ламя с наниз от очи на гърдите си.

Поканите на всички гости в Карнавала участваха в томбола. Дегизираната като дявол главна редакторка на ИК „Кръгозор” Анжела Кьосева, подпомогната от мъничък вампир, изтеглиха имената на късметлиите, които спечелиха най-новата книга на Маги Стийвотър – „Балада”, и значки с уникалните жълти очи на любимата корица на всички фенове по света – „Тръпка”.

Емоциите се повишиха, когато на сцената се качи управителят на ИК „Кръгозор” –Стефка Ангелова. С красиво домино и широка усмивка домакинът на събитието и на цялото гостуване на американската авторка връчи специално изработена за младата писателка българска гайда. „Знаем, че си музикална и обичаш да свириш на шотландска гайда. Вчера чухме колко хубаво свириш на пиано. Днес е време за ново предизвикателство. Би ли ни зарадвала да ни изсвириш нещо?”, тези думи веднага бяха превъплътени в действия.

И 29-годишната американска писателка засвири на уникалния инструмент. Ръкопляскания взривиха залата, когато гайда и тамбура в изпълнение на десетокласници подеха мелодията и поздравиха присъстващите. Две прелестни момичета в български носии извиха глас и показаха защо именно българска песен обикаля космоса. Две двойки в народни носии изпълниха танца „Луди млади” и демонстрираха как е протичало ухажването в предходния век.

Откриха и най-атрактивните костюми. Алекс от teenproblem.net доведе сексапилна мускетарка в червено. Мила от сп. „Хай клуб” изненада с награда тийнейджърка във вещерски екип. А Анжела от ИК „Кръгозор” си избра нежна пеперуда.

Кулминацията настъпи в извилото се хоро. Ръка за ръка в ритъм на право хоро се впуснаха ангели, Маги Стийвотър, принцеси, Владо Карамазов, феи и дракони. И всички видяха с какъв ентусиазъм върши всичко, което харесва жизнерадостната писателка.