page contents Книжен ъгъл: Шон Конъри - Кралят на Шотландия
Предоставено от Blogger.

Шон Конъри - Кралят на Шотландия

15.12.10

След като актьорите така или иначе навлязоха в политиката, ми се иска да можеше Шон Конъри да стане крал на Шотландия. Джон Хюстън

В "Да бъдеш шотландец" (Еднорог) Шон Конъри представя Шотландия – драматичната история на една малка страна, изпадала в зависимост и воювала през вековете за самоопределение, страна със забележителен принос към световната култура и световния технически прогрес.


Шотландски писатели, поети, художници, философи и откриватели оставят паметни следи в световната история – както и немалко въпроси. На какво се дължи “шотландската следа” в световната готическа традиция? Защо тази малка северна страна е дарила на света толкова откриватели, изобретатели и философи, за да бъде столицата й наречена “Атина на Севера”?

Къде се крие романтичният й чар, вдъхновявал не само собствените й творци, но и композитори, писатели и художници от цял свят? Защо намираме тук корените на немалко популярни спортове? Какво поражда доста налудничавия шотландски хумор?

Къде се крие истината за Шотландия – в разказите за непреклонните планинци, шотландските воини, пленили въображението на хората по цял свят, в невероятния културен разцвет от епохата на Просвещението, в ерата на великите откриватели и индустриалния разцвет на страната?

Животът, кариерата, копнежите и амбициите на сър Шон Конъри са неразривно преплетени с живота и историята на родната му страна. Никой не би могъл да създаде по-достоверен портрет на Шотландия от бедното момче, разнасяло мляко с каруца по улиците на Единбург, което си остава една от най-големите легенди в света на киното. Изданието в превод на Боряна Джанабетска е луксозно и богато илюстрирано.

1 коментара:

nana каза...

И с този мустак. Не ти е работата