page contents Книжен ъгъл: Ера" представя: Винс Флин и "Всичко е лично"
Предоставено от Blogger.

Ера" представя: Винс Флин и "Всичко е лично"

19.1.11

Преди да се утвърди като тайното оръжие на ЦРУ, преди да се превърне в най-лошия кошмар за терористите, преди да стане легендата, която познаваме, Мич Рап е невинен и безгрижен колежанин. И тогава...

В края на 80-те години светът е разтърсен от зловещия атентат над Локърби. Появява се нов невидим и непредсказуем враг. Правилата на играта се променят и трябват хора, които знаят как да ги заобикалят...

Задачата на заместник-директора по оперативната дейност на ЦРУ Томас Стансфийлд е да сформира специалния отряд „Орион”, който не фигурира дори и в най-секретните документи. Защото за да победиш невидим враг, ти трябва невидимо оръжие – мъже без минало, мъже, които официално не съществуват...
Опитите да подготвят достатъчно добри кандидати, готови да работят извън рамките на системата, са на път да се провалят... Но Айрини Кенеди открива подходящия човек - Мич Рап. Воден от желанието да получи възмездие за смъртта на годеницата си, талантливият млад спортист е перфектният избор.

След шест месеца интензивни тренировки той е готов за първата си мисия. Пътят му започва от Турция и преминава през цяла Европа в напрегнато преследване на виновните за атентата. Но врагът е узнал за неговото съществуване и подготвя капан. Така неусетно преследвачът се превръща в преследван...

С неповторим усет към драматичното напрежение Винс Флин – тежката артилерия на политическия трилър – доказва, че никой друг писател не познава света на разузнаването по-добре от него. Без да парадира с връзките си с хора от властта, той умело използва информацията от своите източници в правителството, за да ни отведе под повърхността на известните факти и да ни разкрие тайни, прикривани десетилетия.

Флин използва познанията си в областта на разузнаването и военното дело, за да представи изключително реалистична картина на събитията, описани в последния му роман.

Във „Всичко е лично” авторът се концентрира върху емблематичния си герой Мич Рап. Той е събирателен образ на „лошото момче”, бунтаря, от когото политиците имат нужда и чийто живот често излагат на риск. Авторът връща лентата десетилетия назад, като проследява вербуването, обучението и първата мисия на Рап. Флин ни разкрива как ЦРУ превръща един млад мъж в хладнокръвно и смъртоносно оръжие и как една лична трагедия променя коренно живота на Мич.

Всъщност една от основните цели на Винс Флин е да запознае читателите с ежедневието на агента. Трудностите в балансирането на личния живот и кариерата, отношението на неблагодарните политици и жертвите, които правят хората от специалните служби, подтикват всепризнатият майстор на политическия трилър да отрази своите наблюдения в бестселърите, които пише. А заради съдържащата се класифицирана информация в част от романите му, книгите му са наблюдавани под лупа от високопоставени държавни служители.

Известната филмова компания CBS има намерения да създаде екшън поредица с главен герой Рап. Първият филм по култовия му роман „Лиценз за убиване” се очаква в киносалоните през 2011 г.

За Винс Флин

Успехът на Винс Флин като писател не идва лесно. Първоначално той работи като счетоводител и маркетингов специалист. Впоследствие решава да кандидатства за морски пехотинец, но е отхвърлен заради строгите медицински изисквания. В този момент Флин започва да пише книга – доста странно решение за човек с дислексия, който има сериозни проблеми с писането и четенето.

В разгара на предизборната кампания за президентския пост в САЩ младият автор безуспешно обикаля издателствата, за да предложи ръкописа на своя дебютен трилър „Крайни мерки”. Редакторите умело се измъкват с извиненията „много е остър, много е краен, руши престижа на институциите, в които всеки американец твърдо вярва”.

След 60 отказа авторитетното издателство „Покет Букс” купува правата за публикуване, организира мощна рекламна кампания и тиражът достига 700 хиляди екземпляра. Седмица след излизането си „Крайни мерки” попада на трета позиция в класацията за най-продавани книги. Такава е участта и на следващите политически трилъри от Винс Флин.

Неговите книги се четат от действащи и бивши президенти, чуждестранни държавни ръководители, служители на специалните служби по цял свят, а високопоставен служител на ЦРУ нарежда на своите подчинени: „Искам да прочетете книгите на Флин и да започнете да мислите как може по-ефективно да водим войната с терора.”

Винс е един от сценаристите на хитовия сериал „24”. Kралят на големите политически интриги е познат на българските читатели с романите „Крайни мерки”, „Власт”, „Мръсни афери”, „Лиценз за убиване”, „Измяната”, „Врагът сред нас”, „В случай на опасност” и „В името на честта”.