page contents Книжен ъгъл: Тайнственият Zотов и "Епидемия в Рая"
Предоставено от Blogger.

Тайнственият Zотов и "Епидемия в Рая"

22.1.11

След като почерпи с „Еликсир в Ада”, Zотов разтваря Райските порти във втората книга от поредицата „Ад и Рай” – „Епидемия в Рая” (ИК "Ера"). С присъщото си остроумие и черен хумор мистериозният руски писател рисува неочаквана и скандална картина на отвъдното.

В поредицата си той пародира земните порядки, съвременната политическата реалност и актуални теми като организираната престъпност, корупцията, демографските проблеми и ред други язви на нашето общество.


В Zотовия свят отвъдното подозрително много прилича на живота на Земята. Адът или Града е управляван от рогат Шеф и е пренаселен от милиарди души, които в течение на поне сто хиляди години трябва да изкупват греховете си. И още:

1. Там винаги е нощ и винаги е адска жега.
2. Автобусите на градския транспорт идват от индийска автоморга, таксиметровите шофьори са слепи, а на магистралите има вечно задръстване.
3. Бирата е топла, а основната храна е мазен и препържен „фиш енд чипс”.
4. Асансьорите не работят, а сградите са поне 200-етажни.
5. По телевизията се излъчват единствено реклами с малки прекъсвания за най-противните риалити програми.

Но авторът не изневерява на саркастичния си стил и вкуса си към скандалните пародии, като ни разкрива един Рай, който в никакъв случай не е такъв, какъвто ни го рекламират. Раят представлява архипелаг от острови за всяка религия. Небесната канцелария се управлява от Гласа, а персоналът се състои от ангели. Кое е типичното за Рая?

1. Климатът е страхотен.
2. Населението е колкото жителите на средно голямо село, бюрокрацията е в абсолютен разцвет, а квалифициран персонал от всяка област липсва.
3. Алкохолът е забранен, пушенето също, за псуването да не говорим.
4. Сексът също не е разрешен под никаква форма.
5. Телевизията е под жестока цензура.

След като зловещ престъпник предизвика серия от престъпления в Ада, във втората книга от поредицата главните действащи лица Калашников и Малинин отново разплитат коварен заговор. И докато престъпленията в Ада не са изненада за никой, то в Рая те са немислими.

Гласа е в заслужена ваканция, а за небесните селения отговаря архангел Гавраил. Подчинените му ангели започват безследно да изчезват, оставяйки след себе си само шепа пера. Случаят трябва да се разследва, но... в Рая няма полицаи. Гавраил е принуден да свие криле и да помоли за помощ Шефа.

Единственият, който има опит в предотвратяването на апокалиптични проблеми, е Калашников. Инспекторът от адската полиция и неговия вечно алкохолизиран помощник Малинин са натоварени с мисията да разплетат мистерията и отново да спасят равновесието във Вселената... „Епидемия в Рая” е блестяща сатира, която изненадва и разсмива до сълзи.

За автора:

Броени дни след издаването на първия си роман – „Еликсир в Ада” – Zотов се превръща в една от най-обсъжданите личности в Русия. Издателите му твърдо отказват да разкрият самоличността на писателя, което води след себе си множество слухове. Официалната версия е, че Zотов е псевдоним на известен руски писател и журналист, който често предприема пътувания до екзотични места. Четири години и седем романа по-късно вече знаем, че Zотов не е псевдоним, а истинското име на автора, който просто не желае да попада под светлината на прожекторите.

1 коментара:

nana каза...

Аз никога не съм отказвала да сведа глава и да помоля за помощ.Това е първото което ще направя за да върви работата.Не разбирам само кой от всичките шефове.Аз имам само един на който вярвам и само от него съм получавала помощ досега.Така че ако е да се помоля-МОЛЯ ПОМОЩ ... Варвам че ще бъда чута и ще бъде помогнато.ПРедполагам че ще се разбягат .Те вече го заявиха нееднократно.