page contents Книжен ъгъл: "Слънце" представя: "Забраненият плод" и "Магията на Босфора"
Предоставено от Blogger.

"Слънце" представя: "Забраненият плод" и "Магията на Босфора"

7.2.11

“Забраненият плод” е първата книга от поредицата “Магията на Босфора”, която ще представи класически и съвременни романи от Турция. В тях се разказва за любов и раздяла, семейни ценности и чисто човешки взаимоотношения.
Сериалът по класическия роман на Халид Зия – “Забраненият плод” (режисьор: Хилял Сарал; сценаристи: Едже Йоренч и Мелек Генчоулу), оглавява класацията за сериал на 2010-та година в Турция.

За образа на Бехлюл актьорът Къванч Татлъту печели наградата за главна мъжка роля. "Бихтер изигра много важна роля в моя живот. Тя ми помогна да се оформя като жена", казва Берен Саат, която за ролята на Бихтер получава няколко приза, сред които две поредни години наградата за женска роля на най-големия в Турция телевизионен фестивал "Златната пеперуда".

Романът "Забраненият плод" на Халид Зия Ушаклъгил се счита за шедьовър на психологичната проза. С майсторско проникновение авторът преплита човешките съдби, за да разкрие пред читателя най-съкровените и тайни мисли и чувства на героите си. Халид Зия отваря портите на едно богато имение край Босфора и ни въвежда в ежедневието на неговите обитатели.

Младата и красива Бихтер, израснала под сянката на властната си и завистлива майка, иска да избяга от порочната й слава. Тя вижда в предложението за брак на доста по-възрастния от нея вдовец (с две деца: Нихал и Бюлент) Аднан бей възможността да заживее един нов живот - охолен и богат. А защо не и да провали тайните надежди на майка си – Фирдевс ханъм, че тя ще бъде новата съпруга на Аднан бей. Майка и дъщеря – вечните съперници в надпреварата с времето! За пореден път младостта и красотата побеждават.

Един баща жертва щастието на децата си, заради собствените си трепетни емоции – бракът е сключен. И макар да се старае да бъде добра съпруга и мащеха, усилията на Бихтер са напразни. Не след дълго тя преосмисля чувствата си и осъзнава, че не изпитва нищо към съпруга си Аднан. Своенравна и непокорна, тя не понася скучния и еднообразен живот, лишен от непринуденост, страст и... взаимност. Дори само при мисълта за този брак, този толкова желан и така усърдно постигнат брак, я полазват ледени тръпки. Всичко, което му е придавало някаква стойност – скъпоценни камъни, платове, бижута, – всичко това се разпилява като шепа изпепелени илюзии в тъмнината на стаята й.

В плен на импулса, напълно отдадена на порив и желание, Бихтер се хвърля в прегръдките на чаровния Бехлюл, племенник на Аднан, който живее в дома им. Двамата започват любовна връзка... Невярна съпруга и всеизвестен женкар! Забранената сладост на любовния грях е примамлива, опасна и рискована. Пред очите на другите Бихтер и Бехлюл създават собствен свят – прикрит и съкровен, който със своите потайности поражда у тях още по-силна привързаност, още по-интимна близост...

Използват всяка открадната минута, за да си стиснат набързо ръцете, да се целунат крадешком, да си уговорят с недомлъвки поредната среща. Разговарят твърде рядко. Горят в непрестанен копнеж като годеници, които все не успяват да останат насаме. И у двамата вечно искри жаравата на неудовлетворените желания, в кратките и редки любовни срещи всеки жадува другия с неутолима страст.

Любовните емоции са нещо като изложба с разнородни посетители: едни идват заради едничкото удоволствие само да съзерцават. И с надеждата да си присвоят нещичко преди другите. Докато в края на краищата не остане нищо. А да се върнат назад, е невъзможно. Това са недодяланите, срамежливите, страхливите.
Малко над тях са посредствените – те пък си въобразяват, че щом закичат на ревера си някоя неразцъфнала още пъпка, значи са получили докрай своя дял от градината на любовта.

Сетне идват на ред мързеливите и отегчените – на тях им е достатъчно само да се доберат до градината на любовта. И най-сетне – властелините! Те грабят нейните цветя с пълни шепи и изпитват все по-ненаситното желание да ги късат... Именно такива са Бихтер и Бехлюл! Опиянени от аромата на любовната градина, те влизат в нея, за да откъснат забранения плод. Веднъж вкусили от него, те вече не могат да се овладеят...

Тяхната любов е мълниеносна, пагубна. Отнема разсъдъка им, впива се в тях като болест и ги самоунищожава. Неконтролируемите им страсти преобръщат живота на едно голямо семейство. Но... всяка тайна все някога бива разкрита.

За автора

Халид Зия Ушаклъгил (1866 – 1945) е сред водещите имена на турската литература. Преподавател, преводач от френски, издател и автор на значими по своята художествена стойност романи, разкази, публицистика, сред които „Разбит живот”, „Дневникът на един мъртвец”, „Немиде” и др.
Романът му „Забраненият плод” е включен в списъка на Златните книги на ЮНЕСКО и е придобил славатата на най-популярен негов роман, превърнал се в класика.