page contents Книжен ъгъл: Кой спечели Втората световна война
Предоставено от Blogger.

Кой спечели Втората световна война

6.2.11

Петко Тодоров

Британски историк осветлява икономиката на Третия райх

Най-значимата снимка от историята на ХХ век е инсценирана, припомня Адам Туз в „Икономика на Третия райх” (изд. „Сиела”). Съветската и американската войска не се срещат на 26 април 1945 на Елба при Торгау, а предния ден на 45 километра нагоре по реката. Прегръдката е там – сред разчленените трупове на старци, жени и деца.

Отстъпващата германска войска взривила моста с бягащото след нея германско население и ликвидирала 400 души. Там не ставало за усмивки, официални ръкувания и официални фотографии.
От историческа гледна точка е без значение, но с въпросната снимка почва интерпретация, на която краят на студената война сложи точката не съвсем окончателно.

Откритията на британския историк от Кеймбридж не са в дати и събития, а в особения анализ – в интерпретациите. То е по-интересното. Съветските заводи са спечелили войната, а Хитлер я загубил окончателно с обявяването на война на Щатите.

Разказът върху икономическите събития дава изненадващи проекции. „Съветското чудо не се дължи на западна помощ. Най-доброто обяснение за този забележителен триумф е изключителната концентрация на съветското производство върху ограничен брой оръжия, произведени в няколко гигантски завода, които позволяват възможно най-пълна реализация на икономиите от мащаба”.

Германският отговор е в „една от най-големите програми за принудителен труд, която е съществувала някога на света” – робска експлоатация на негерманска работна ръка. Архаичният икономически подход загубил.

Важна е интерпретацията на Туз върху държавната намеса в икономиката. Индустриалците спечелили от нея, там има плътно съвпадане на интереси, което поставя въпроса „Круп” и „ИГ Фарбен” ли са оръдия на Хитлер, или той е тяхно оръдие?...

И което следва да е едното наум, когато някой велик се опитва да убеждава публиката, че едното е бизнес, другото – политика и обратно. И особено когато някой обявява патетично приоритети на един отрасъл спрямо друг и се фука с аутобани, по сегашному – магистрали, с много строг поглед.

2 коментара:

nana каза...

Много остро е зададена темата с тенденция да бъде критикувано управляващия екип от министри.Въпросите които са зададени са болезнени и актуални винаги.Защото винаги в рамките на какъвто и да е мащабен проект се намират отделни личности, които да използват за лични цели и облаги труда на повечето хора около сеБе си.Винаги са ясни приоритетите когато става дума за дълг и отговорност пред държавата, когато се полагат усилия за оцеляване на общото, но е повече от съмнително създаването на нестабилност по изкуствен път и манипулация за да прикрива прозрачност.

Ледоразбивач каза...

Съветските заводи са спечелили войната, а Хитлер я загубил окончателно с обявяването на война на Щатите.

Това са пълни глупости!!!
Прочети малко повече за ВСВ, например Виктор Суворов преди да правиш реклама на подобни безумия