page contents Книжен ъгъл: "Еклибрис" представя: "Игрите на глада" от Сюзан Колинс
Предоставено от Blogger.

"Еклибрис" представя: "Игрите на глада" от Сюзан Колинс

27.2.11

Със „Сойка присмехулка“ завършва трилогията „Игрите на глада“ от Сюзан Колинс. Фантастичната постапокалиптична антиутопия за млади читатели има милиони фенове по света.

В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванадесетте й окръга. Капитол е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет за ежегодните Игри на глада - реалити шоу, предавано на живо по телевизията. Гледането е задължително за всички граждани.

Двама участника от всеки окръг са поставени в контролирана среда и ги заставят да се състезават. Загубата означва смърт, победата оцеляване – на всяка цена, с всички средства. Колкото по-кърваво е представлението, колкото по жестоки и драматични са изпитанията, толкова по-доволна е публиката в Капитола. И по-уплашени хората по окръзите.

Катнис Евърдийн знае, че подписва смъртната си присъда, когато доброволно заема мястото на по-малката си сестра в Игрите. Катнис неведнъж е била близо до смъртта - и оцеляването се е превърнало в нейна втора природа. Но ако иска да победи, ще се наложи да избира между оцеляването и човечността, между живота и любовта.

Катнис Евърдийн запалва искрата, която възпламенява дълго назрявалото желание за бунт, нуждата от промяна, от ново начало. Естесвено, този процес не е лек, напротив – изискват се много (само)жертви, трябва да бъдат взети много тежки решения. Ще овладее ли Катнис пожара или ще изгори заедно с Панем ще разберем от „Сойка присмехулка“.

Сюзан Колинс започва кариерата си като сценарист на детски предавания. За трилогията "Игрите на глада" се вдъхновява от телевизионно риалити шоу, в което участниците се състезават за нещо. Малко след това превключва на друг канал и попада на репортаж за инцидент от войната в Ирак. Някак прави връзката между събитията и решава да напише книга.

За сюжета се обръща към древногръцкия мит за Тезей и Минотавъра: синът на критския цар Минос, Андрогей, e убит от атиняните, които му завидели за победите на Панатинските игри. За да отмъсти за сина си, Минос повежда война и спечелва. Волята му е седем атински младежи и девойки да бъдат изпращани на всеки девет години в двореца му и там да бъдат давани като жертва на Минотавъра.

На третото изпращане героят Тезей доброволно пожелава да бъде изпратен при чудовището. Освен митологията, Колинс използва и военния опит на баща си във военовъздушните сили на САЩ.

"Игрите на глада" е в списъка на New York Times за най-продавани книги 60 седмици, а списание Times обявява Колинс за една от най-влиятелните личности на 2010 година. Книгите на Сюзан Колинс са представени на българските почитатели от издателство Ex Libris.

Поредицата е носител на множество различни награди: Andre Norton Award Nominee (2010), Goodreads Choice Award в категориите любима книга, фентъзи за юноши, любима героиня, любим герой (2010), Награда на сп. Publishers Weekly за най-добра книга (2010), British Fantasy Award (2010), Награда на Асоциацията на американските библиотекари за най-добра книга за тинейджъри(2010) и др.