page contents Книжен ъгъл: Кой печели от шоковата доктрина
Предоставено от Blogger.

Кой печели от шоковата доктрина

27.2.11

Петко Тодоров

Превеждат Нейоми Клайн, това е все пак нещо

„Шоковата доктрина. Възходът на капитализма на бедствията” на Нейоми Клайн ще се хареса на малцина у нас (изд. „Изток-Запад”). Първо защото още не сме си наобичали капитализма и второ, ние силно любим и мразим, не понасяме различното. Първото и второто са свързани.

Клайн пояснява: „Тази книга оспорва основното твърдение на официалната история – че триумфът на дерегулирания капитализъм е рожба на свободата и че неограничените свободни пазари вървят ръка за ръка с демокрацията.
Тъкмо обратното: ще покажа, че фундаменталистката форма на капитализъм се прокарва с брутални форми на принуда, упражнявана както спрямо населението като цяло, така и спрямо безброй отделни индивиди. Историята на съвременния свободен пазар – или възходът на корпоративизма – се пише чрез шокове”.

Нейната книга е необходима като алтернатива, у нас тя ще бъде опозиционно четиво. Нонконформизмът не пада от небето, той се култивира.

Клайн е известна като идеолог на антиглобализма и това обстоятелство допълнително й печели малцинствена българска публика – авторката е по дефиниция „ляво” мислеща. Нашето капиталистическо детство още не ни пуска да надзърнем встрани от фантазията за идентифициране с богатеещия човек. Самата дума капитализъм е за нас свещена. И книгата на Клайн ще ни шокира: Мили Боже, та тя смее да се държи непочтено със светилото на икономическата свобода Милтън Фридман!

Встрани от идеологията – това е толкова липсващият ни образец за разследваща журналистика. Със завиден мащаб – Клайн прави критичен разбор на шоковото приложение на дерегулирания капитализъм през последния половин век: Чили, Полша, Русия, Ирак и т.н.

Полезно е това свързване на фактите в система – факти, които нашенските медии услужливо премълчават или сервират в задължително продаваема опаковка. То е неофициалният прочит на историята – любопитен поне за любопитните. Който съвсем между другото ни подсеща: Абе, какво стана с толкова прокламираните наши ползи от участието ни в Иракската война?